четвъртък, 1 август 2019 г.

"ШЕГА" ОТ ЯНИС ПАЛАВОС



 
 
На 2 август излиза сборникът с разкази „Шега”, подписан от гръцкия писател Янис Палавòс. Неговата разказваческа дарба е ярка и оригинална, а стилът му не подлежи на класификации.

Шега (превод: Иван Генов, 136 стр., цена:
12 лв.) съдържа седемнайсет разказа, които завладяват със страстната си жизненост, драматизъм и непредвидимост. Тематиката им прескача от двете страни на тънката линия между живота и смъртта, надеждата и отчаянието, истинската любов и фетишизма. Самоотвержеността и обичта се противопоставят на грубия материализъм, патриархалните нрави на село – на обезличаването в града, където човекът до такава степен е издигнал предметите в култ, че неусетно самият той се превръща в предмет. Палавос описва необикновените страсти на гърците от родния си край, но и безответната любов на един млад италианец, и мрачното отчаяние на емигрантите от Близкия изток, захвърлени от съдбата в непознатата за тях Атина. Дори ни кара да гадаем за мистериозната съдба на любимия му поет Франсоа Вийон.
 
Янис Палавòс е роден през 1980 г. във Велвендо̀ до Козани, Северна Гърция. Завършва журналистика в Солунския университет „Аристотел“ и управление на културата в Атинския университет „Пандион“. Автор е на два сборника с разкази, преводач на Уилям Фокнър и Джек Лондон. Прозата му е дълбоко поетична, неусетно преодолява границите между реалното, модернистичното и постмодернистичното. За сборника „Шега“ писателят е удостоен с Държавната награда за разказ в Гърция (2013). В тези шеметни и изненадващи истории реалността постепенно преминава в друго, магическо измерение, оставяйки читателя без дъх.
 
 
Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма Творческа Европа на Европейската комисия.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар