Gourmet Publishing издаде един увлекателен и забавен италиански роман –
солидно замесена история с дъх на морски дарове, зехтин и лимони, гарнирана с
южняшки рецепти и горчиво-сладки сравнения с живота, каквато само италианският
юг може да ни поднесе.
Какво ли не се случва в селцето Баучи на стръмния Амалфитански бряг в Южна Италия,
за да обърка подреденото ежедневие на Проколо Йовине. Готвач и собственик на
един от най-престижните ресторанти на юг от Неапол, човек, уважаващ традицията
и стриктно спазващ напътствията на поколения свои предци в кухнята и в живота,
Проколо е изправен пред неочаквано предизвикателство: в Баучи предстои да се
настани нов ресторант, част от веригата свръхмодерни заведения с молекулярна
кухня на телевизионната звезда, шеф-готвача Якопо Тадеи. Завързва се битка с
неясен край между защитника на старото и радетеля на новото, между набожността
и богохулството. Дали Роза, съпругата на Проколо, жена в разцвета на зрелостта
и готварските си умения, ще удържи семейния фронт, или ще поддаде пред чара на
телевизионния шеф? А може би тя ще направи ненадейни разкрития, че не всичко е
както изглежда и че съвместно съжителство на старото и новото е не само
възможно, но и добре дошло.
Франко Ди Маре е известен
италиански журналист, в миналото специален пратеник в горещи точки по света,
днес водещ на сутрешния блок на РАИ 1, автор на сборници с разкази и романи. Първият
му роман, „Не ме питай защо“, е екранизиран със заглавието „Ангелът от
Сараево“. След успеха на втория роман, чието действие се развива в измисленото
селце Баучи, тази нова история отново се случва там, на Амалфитанската ривиера,
този път родена от влечението на автора към забележителните кулинарни традиции
на родния му Неапол и близките околности.
Книгата Сладка теорема от Франко Ди Маре може да
закупите в книжарниците или онлайн тук: http://www.vintageclub.bg/product/sladka-teorema-franko-mare-1712
Няма коментари:
Публикуване на коментар