понеделник, 25 март 2019 г.

ЛАЗЕРЪТ FOTONA ПОМАГА НА ЖЕНИТЕ ДА СА ПО-ПЪЛНОЦЕННИ



В МБАЛ „Св. София“ екип от авторитети в медицината представи лазерът Fotona, който е специализиран да помага на жени с гинекологични проблеми. Главният гост беше проф. Марко Гамбичиани, който сподели личните си наблюдения за лазерната терапия на базата на опита си. Според него 80% от жените във всички възрасти имат гинекологични проблеми. Класическото лечение е дълго и скъпо, затова в Италия вече има клинична пътека за безплатно лечение с лазер. Неговата продължителност включва 3-4 процедури. Ефектът е  12-18 месеца. Най-хубавото е, че терапията може да бъде и превантивна.
Доц. Румен Димитров обясни, че инконтиненцията – неволно изпускане на урина, може да промени живота на една жена. Помага при проблемите, настъпили след раждане. С тях, с голяма успеваемост се справя лазерът Fotona. Нужни са 2-3 сеанса, за да бъде постигнат положителен ефект. Тогава се образува колаген, стените на влагалището се стягат, а инконтиненцията става незабележима, обясни доц. Димитров.
Д-р Зоя Попова даде информация за употребата на лазера в естетичната гинекология. „Броят на хората, които знаят за ефекта на лазерната терапия в гинекологията е малък – засега ни търсят основно млади жени и момичета, но аз съм сигурна, че на база на постигнатите и споделени резултати, желаещите да им помогнем ще стават повече.“ Лазерът помага и след възникнали проблеми при раждане, например при много едро бебе, а такива са 10-15% В тези случаи лазерът е много ефикасен, безвреден, процедурата може да се направи и в обедната почивка – без анестезия, без дискомфорт и време за възстановяване като след оперативна интервенция.
Д-р Наташа Митревска от Македония, специалист в естетичната гинекология, каза: „Трябва да спре страхът от тези проблеми и темата да не е табу за никого. Нежният пол се притеснява от следродилните белези, от стриите, от това как ще се покаже по бански на плажа. Какво иска една жена – да бъде желана, а всички изброени проблеми ѝ пречат това да е така. Въз основа на моя личен опит мога отговорно да заявя, че 80% от пациентките декларират подобрение като краен резултат.“ Д-р Силвия Оручева, която е била на обучение в Испания, подкрепи думите на д-р Митревска, като сподели: „В Испания жените също не говорят за възможни проблеми, но когато станат техни, започват да споделят притесненията си, търсят решение. Помага им по-дългият опит, който имат специалистите в лазерната терапия – там се прилага вече 7-8 години.“
Проф. Гамбичиани обясни, че единственото противопоказание за употребата на лазера е увреденото влагалище, каквото е почти всяко при онкологично заболяване и след лечението му с лъчетерапия. Единственото, което може да откаже жената да се лекува с лазерна терапия, засега е нейната цена – цената на една процедура е от 400 до 600 лв., но за сметка на това ефектът е забележителен и идва много по-бързо отколкото при класическото лечение.
Доц. Валентина Мазнейкова приромни, че е крайно време държавата  да обърне внимание на тези проблеми и да заяви своето участие в борбата с тях, като даде за пример ситуацията в Италия – там в общинските болници терапията е безплатна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар