петък, 28 септември 2018 г.

"В ЧЕРУПКАТА" ОТ ИЪН МАКЮЪН



 Романът „В черупката” излиза на 28 септември, в навечерието на четвъртия кино-литературен фестивал „Синелибри”, и ще бъде представен у нас лично от автора, големия британски писател и интелектуалец Иън Макюън!
Според критиката „В черупката“ (превод: Надежда Розова, 208 стр., цена: 15 лв.) е алтернативен „Хамлет“, шедьовър, събрал всичко, което Макюън знае за своето изк...уство. Труди мами съпруга си Джон поета. Не с кой да е, а със собствения му брат, Клод глупака. Труди и Клод имат зловещ план – да се отърват от Джон, но и един свидетел – деветмесечния обитател на утробата на Труди. Който чува всичко и си прави съответните изводи. И който също има план… Изключително находчив и провокативен римейк на една класическа творба, „В черупката” неслучайно се радва на суперлативи. Критиците отчитат любопитните разсъждения на нероденото бебе за европейската и световната съвременност, както и характерните за Макюън елементи на трилър, последвани от изненадваща развръзка.

Иън Макюън се нарежда сред колосите на съвременната европейска литература. Носител на множество национални и международни отличия, той се превърна в емблема на постмодернизма и хуманизма с романи като „Изкупление”, „На плажа Чезъл”, „Дете във времето“, „Амстердам”. „Невинният“ притежава характеристиките на образцов трилър, а „Черните кучета” третира универсалната тема за човешките взаимоотношения, за вечното надбягване на доброто и злото в самите нас. Повечето романи на Макюън имат филмови версии по негов сценарий. През 2017 г. „Колибри” издаде и съдебната драма „Законът за детето”, екранизирана от Ричард Еър, с участието на Ема Томпсън и Стенли Тучи. Освен като един от най-изкусните съвременни разказвачи, Иън Макюън е известен и със силно ангажираното си социално присъствие, най-вече с откритото си отричане на ислямския екстремизъм.

В рамките на „Синелибри” Иън Макюън ще има две срещи с публиката: на 10 октомври той лично ще открие премиерната прожекция на филма „На плажа Чезъл” в зала 1 на НДК от 19:00 ч., а на 11 октомври, отново от 19:00 ч., ще се срещне с читатели в литературен клуб „Перото”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар