сряда, 14 ноември 2018 г.

МЛАДОТО ВИНО БОЖОЛЕ 2018 ПРИСТИГА ДНЕС В СОФИЯ


 Първата бутилка от новата реколта ще отворят Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, която организира събитието и Н.Пр. господин Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, в ролята си на специален гост на церемонията.

Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) ще отбележи за 13-та поред...на година едно от най-големите събития за приятелите на Франция и франкофоните по света – отварянето на първата бутилка на младото вино „Божоле“.
Представянето на новото „Божоле“ традиционно се отбелязва на третия четвъртък от ноември. Тази година събитието ще се проведе в Националния дворец на културата, а темата на изданието е „Галерия на изкуствата Божоле“. По традиция продажбата на Новото Божоле е забранена до полунощ преди третия четвъртък от ноември на годината. Според Закона за виното във Франция, едва след тази дата, младото Божоле може да стъпи на световния пазар и да достигне до почитателите си. Празникът в София ще започне с тържествено отваряне на първата доставена бутилка от новата реколта, което ще се обяви от Стефан Делайе, Председател на Френско-българската търговска и индустриална камара и Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, в ролята си на патрон на церемонията. Те ще се обърнат към гостите, като им съобщят радостно, че новата реколта е пристигнала с думите: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”). Младото вино е нетърпеливо и за това е прието то да бъде изпивано сравнително бързо след производството му.
„Утре София ще отпразнува посрещането на „Божоле Нуво“, наред с над 100 държави по целия свят“, отбеляза Стефан Делайе.
Тази година, още от януари, френският винарски регион Божоле се наслаждава на отлични метеорологични условия – пресищане от слънчево греене през лятото и дозирано количество дъждове, позволяващи на лозите да преминат през всички стъпки на развитие по най-благоприятен начин.
Според производителите, реколтата на Божоле Нуво 2018 е сред най-добрите, тъй като в нея се усещат цветовете на тъмно-лилав гранат, прекрасните кадифени танини и аромати на червени и черни горски плодове. Тазгодишното вино притежава изключителните заоблени аромати, които работят в перфектна хармония с танините.
За начало на младото вино от регион „Божоле“ се счита традицията за отваряне на бутилки младо вино от работниците във френските лозя след края на гроздобера. Скоро след това, то добива популярност и се предлага в традиционните ресторанти в Лион, а традицията за отваряне на първата бутилка в третия четвъртък на ноември, идва от далечната 1951 г., когато с декрет се забранява продажбата на вина със защитени наименования на произход преди третия четвъртък на месец ноември. Церемонията по отварянето на първата бутилка на младото вино „Божоле“ в България се осъществява благодарение на Сосиете Женерал Експресбанк.
Младото Божоле или Божоле нуво (Beaujolais nouveau) е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия, който включва 72 селища, 2000 производителя и общо 13 000 хектара лозя. Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на месец ноември. Годишното производство на младо Божоле възлиза на около 200 000 хектолитра или 27 млн. бутилки, като почти половината (12,3 млн. бутилки) e предназначено за износ. Младото Божоле се посреща тържествено в 111 страни, сред които и България. Основните пазари са Япония с над 6 млн. бутилки, следвана от САЩ, Обединеното кралство, Канада, Германия, Китай, Белгия, Швейцария и Италия.
Нито един друг винарски регион в света не може да се похвали с толкова бърза продажба на толкова голямо количество вино за толкова кратък период от време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар