четвъртък, 4 юли 2019 г.

КАК ДЯДОВАТА КЪЩА В УГЪРЧИН СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ФЕРМА В РАМКИТЕ НА ПРОЕКТ „ЗА БАЛКАНА И ХОРАТА“



Преди три години Стоян Пелтешки поставя началото на малкото си стопанство в родовата къща в гр. Угърчин, а днес тя вече е част от ферма. Тук се преработва млякото добито във фермата от 14 крави и 350 овце. От 26 юни 2015 с помощта на ФБЗ „БИОСЕЛЕНА” в рамките на проект „За Балкана и хората” има регистрация по Наредба 26 на МЗХ. Произвежда само два продукта – ОВЧЕ и КРАВЕ СИРЕНЕ. Те носят името на опитния сиренар Дачо - роднина на Стоян. Част от годината овцете прекарват на пасищата, стопанисвани от фермера в Каварна. В близост до фермата е защитена зона Студенец – един от най-добре запазените карстови комплекси в България, където каньоните се редуват с пасища, ливади, крайречни гори.  Стоян е убеден, че поддържането на традиционното пасищно животновъдство опазва природата. Мястото е обявено за Натура 2000 зона и заради гнезденето на световно застрашения ливаден дърдавец. Близостта до зона от Натура 2000 не е пречка, а възможност и гаранция според Стоян Пелтешки фермата му да продава продукцията си с по -висока добавена стойност заради запазената природа. Както и други фермери от районите на Натура 2000 и той е убеден, че бизнес моделът му зависи от устойчивото използване на природните ресурси и най-вече от начина, по който поддържа пасищата си. Фермата дава препитание на 11 души, седем от тях са от Угърчин, общината, която е с най-високия процент безработни в Ловешка област – над 50%. Откакто е започнал да продава директно на потребители, Стоян Пелтешки е увеличил печалбата си в сравнение с периода, когато е продавал суровото мляко на други мандри. Мнозина вече познават продуктите на фермата. Стоката си продават от мобилна хладилна витрина на фермерски пазари и изложения в София и страната. Сирената „На Дачо” са познати. „Работата е много тежка и лесно няма, но който иска, успява“, казва Стоян. За периода са преработени 39 523 л краве мляко и 7 666 л овче мляко. Произведени са 5 949 кг краве сирене и 2 010 кг овче сирене и е осигурен допълнителен приход за фермата 29 616.66 лева. Стоян Пелтешки обясни, че имитацията на фермерски продукти се открива лесно, тъй като фермерите имат регистрационни номера и всеки може да ги попита къде са регистрирани. Опаковките не са дизайнерски, а стопаните често предлагат на недоверчивите клиенти да посетят фермата им „на място“. Това е причината за последните 12 месеца цената на суровото мляко да се увеличи с 62 % в сравнение с тази, на която тя щеше да бъде продадена на изкупвачи. Има едно подвеждащо нещо, което наблюдавам в по-големите градове – навсякъде пише „от производител“ или „фермерско“ и малко се злоупотребява с тази дума „фермерство“. Виждаме магазини, където пише „фермерски“, а те  в същото време са едно голямо индустриално предприятие, но хората не знаят. Затова искаме да се открояваме. А ние наистина се открояваме. Хората веднага оценяват истинската храна, категоричен е Пелтешки. Той е убеден че: „В този тип фермерство има бъдеще. Така може да преживява едно семейство!”



Да не забравяме, че винаги може по-добре! Нека му пожелаем му да го постигне!



Няма коментари:

Публикуване на коментар