понеделник, 3 юли 2017 г.

НАЙ-ДОБРИЯТ ЗООТЕХНИК СРЕД АГРОНОМИТЕ СЕ ГРИЖИ ЗА 500 ОВЦЕ И 300 КОЗИ

Г-жа Маргарита Тодорова, агроном по професия, с над 35 год. стаж, от коитото последните 12 години в областта на животновъдството е управител на „Агрокомплекс Рашково” ООД със седалище и адрес: Рашково, общ. Ботевград, БУЛСТАТ 131124513 Е ДРУЖЕСТВО С ОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ с Решение на СГС от 2003 год и предмет на дейност - л...овен туризъм, развъждане и отглеждане на животни, обработване на селскостопанска земя, външна и вътрешна търговия и др.
Фермата започва дейност през 2004 г., със 150 овце, с които развъдната дейност се осъществява от експертите на ИАСРЖ. Още през 2005г. овцете са 400, а обработваемата земя - 500 дка. През следващите години се увеличават и животните и земята. Към настоящият момент се отглеждат 500 овце и 300 кози, а обработваемата земя - наета и собствена, е 2000 дка. Фермата притежава обори, селскостопански сгради, складове, техническа работилница, мандра, жилищни сгради за животновъдите, модерна административна сграда с интернет покритие, млекосъбирателен пункт. Предприятието произвежда селскостопанска продукция по биологичен начин и добри производствени практики. В момента се отглеждат три направления овце: аборигенно стадо от 270 чистопородни овце от породата Западностаропланинска, с които фермата участва в Агроекологични проекти, млечно направление от породата СПБМ и месодайно направление с породата Романовска овца, с участие на високопродуктивни кочове от породата Ил дьо франс. Западностаропланинските овце са разпространени в Софийска, Врачанска и Пернишка област. Общините: Сливница, Драгоман, Годеч, Своге, Ботевград, Берковица, Вършец, Брезник и Трън.
Главата е с права профилна линия, обрасла с вълна до очната линия. Ушите са изправени и нормално развити. Притежават характерна пигментация на ушите, около очите/ вакли/ и носното огледало. Опашката е тънка, достигаща под скакателните стави /но не до земята/. Овцете са с правоъгълно тяло, сравнително дребни с височина при холката 57-60 см и дължина на тялото 62-65 см. Характеризират се с дълбоки и широки гърди. Костната система е здрава и плътна, а краката са с твърди копита. Биологичното плодовитост е 120-140%. Фермата е член на Развъдна асоциация на аборигенни породи овце от Западна България, Развъдна асоциация на млечни породи овце – гр. София, и Асоциацията за развъждане на млечни породи кози – гр. Русе. Развъдната дейност с животните от Романовската порода се осъществява от ИАСРЖ. Отношенията с развъдните организации и ИАСРЖ са професионални и добри. Винаги се разчита на тяхната компетентност в селекционната дейност.
Производството на растителна продукция /тритикале, овес, ечемик, царевица и груби фуражи/ са за собствени нужди и външни продажби. Близостта на фермата до Ржана планина и отдалечеността от Ботевград/ 20 км/, позволява производство на екологично чиста продукция. Обекта е сертифициран като биопроизводител.
В стопанството работят на трудов договор 8 човека. През лятната кампания се наемат на граждански договор допълнително още 10 човека. Произведеното мляко и агнетата се реализират на вътрешния пазар на проверени и платежоспособни клиенти. От козевъдната ферма се предлага пастьоризирано мляко и козе сирене.
През последните години дружеството реализира положителни финансови резултати. То е бенефициент по разплащания за субсидии на декар обработваема земя и глава животно на ДФ „Земеделие”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар