понеделник, 10 юли 2017 г.

ПАТИ ОСТИН ПЕЕ ПЕСНИТЕ НА ЕЛА ФИЦДЖЕРАЛД , ЗАЩОТО СА НАПРАВЕНИ С ЛЮБОВ, А НЕ ЗА ПАРИ

ХХ-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ В ГРАД БАНСКО

ЧЕСТВАМЕ 100 ГОДИНИ ЕЛА ФИЦДЖЕРАЛД
Пати Остин отдавна ни дарява с позабравени пиеси на кралицата на джаза в нова интерпретация. Наситила я е едновременно с класическата красота и различнията на поп музиката. „Идеята е да представя своята версия на тези песни, а не да се опитвам да копирам Ела. Никога няма да има друга като нея. Всеки век ни дава само по един такъв изпълнител.“ – споделя Пати Остин.
Пътят извървян от певицата до това съвършенство е много, много дълъг. Отраснала в бедно семейство Пати прекарва детството с музиката, изсвирена от баща й – тромбонистът Гордън Остин. „Той свиреше от ставане до лягане. Свиреше всичко. Събуждах се със Стравински и си лягах с Патси Клайн и Дюк Елингтън. Свикнах чрез нея да намирам израз на чувствата си. Музиката винаги е била мое убежище, в нея съм намирала подкрепа. И затова ми е толкова приятно, когато стъпя на сцената и пея за публиката. Музиката е чуден дар!“ - разказва Пати Остин.
Дебютира като певица, когато тя е едва 4 - годишна. През 60-те гласът й озвучава рекламите на най-известните компании и марки, затова и си спечелва прозвището Кралицата на джинглите. През 70 -те работи основно като бек вокалистка на известни джаз певци, а истинският й пробив е в началото на 80-те, когато започва да създава популярни соул хитове. Зрелостта й на интерпретатор започва да прави впечатление в началото на 90-те, когато все повече се приближава до джаза. Пати Остин има блестяща кариера и създава незабравими песни в няколко различни жанра. Кръщелница на Дайна Уошингтън и Куинси Джоунс, през годините тя работи с великия продуцент, а сред дуетните й партньори са големите звезди Пол Саймън, Джеймс Браун, Джо Кокър, Бет Мидлър, Робърта Флек, Лутър Вандрос и Даяна Рос. В началото на 80-те Пати печели широка популярност чрез участието си в поредица от албуми с Куинси Джоунс, включително бестселъра "Sounds... And Stuff Like That!", двойния "From Q", "With Love" с песента "If This Time Is the Last Time". Участва и във феноменалния проект на фънк версия на "Месия" от Хендел, също осъществен от Джоунс, и се включва редовно в негови концерти и чествания – от Монтрьо, през Япония до Сеул. Песните й са винаги на челните места на класациите, а със своя класически джаз албум Avant Gershwin от 2008 г. тя печели наградата „Грами“. Пати Остин е издала до момента 17 солови албума и е изпълнявала своите хитове на престижните церемонии за връчването на наградите „Грами“ и „Оскар“. Има и голям композиторски талант. Тя е автор на соул баладите си "I’ll Never Get Over You" и "Love’s Been Kind Тo Me Lately", с Нарада "Майкъл" Уолдън създава танцувалните фънк песни "Do-Si-Doe-In" и "Why You Wanna Be Like That", както и романтичната "Don’t Go Away", а с Бренда Ръсел написва и представя извисяващата "Between Тhe Sun Аnd Тhe Moon". Със сигурност най-силните джаз албуми на Пати Остин започват да се появяват от завладяващия й трибют за Ела Фицджералд For Ella от 2002 г. „Колкото повече минава времето, толкова по-силно чувствам нуждата да предам това наследство на следващото поколение. Изкуството може да поправи нещата, може да помогне да ги изградим наново. Мисля, че трябва да използваме музиката, за да предначертаем своя път така, както бихме искали да го извървим към това, което бихме искали да бъдем – споделя Пати Остин, която вярва в силата на изкуството да събира, да лекува, да дава надежда. - Джазът е толкова гъвкав! Затова смятам, че е много важно този жанр да продължи да съществува в първоначалната си форма."
Концертът на Пати Остин на Джаз фестивала в Банско е в почит към Ела Фицджералд. Тя ще проследи моменти от живота й с музиката. Ще разказва за това, което й се е случило. Тя обича да разказвам на публиката между песните, така прави връзката с нея.
Зорка Левчева


Няма коментари:

Публикуване на коментар