Земеделският производител от гр. Тетевен Красимир Удренов, отглежда 250 тетевенски овце. В грижите по добичетата разчита на себе си, съпругата и двете деца - Миглена и Ален. Второ поколение овчар е. Денят му започва по тъмно и си ляга след полунощ, когато е прибрал, издоил и напоил овцете. Според него животните обичат да ходят, ...затова пасищата са на 10 км от кошарите. Още 10 обратно, на връщане, общо 20 км на ден извървява стадото докато се прибере по мръкнало. Фуражът сам си набавя, няма и техника за доене. Всичко на ръка прави. Признава, че това му харесва, не знае друг труд и никога не е напускал това място, с. Бабинци, високо над града. Тетевенската овца е една от автохтонните породи и е в състава на голяма част от стадата в околностите. Породата е претърпяла селекция по различни морфологични белези. Водеща роля е имало качеството на млякото за направа на сирене. Другите са плодовитост на овцете майки, прираст на приплодите, цвят на вълната и издръжливост при тежки климатични условия. Храненето на животните е основно със сено. През годините селекцията се е водила от отделни стопани. В стадата около 50% от животните са с бял цвят на вълната, при пигментираните животни се наблюдават и животни с черен и сив цвят. Отличителна особеност е наличието на бял цвят на опашката и главата при черните овце. Ушите са дълги, а лицевата част и краката на белите овце са с различни по големина и размери черни и сиви петна. При 18 – месечно отглеждане, вълната, която може да се настриже от една овца, е 3.690 кг и спада на 3.03 кг при 2.5 годишни животни, а при 3.5 години е 3.42 кг. Някои фермери смятат, че при овцете с два цвята на вълната, дават по-голямо количество мляко. За периода на доене Тетевенската овца дава около 61.8 литра мляко. Надоя зависи от пашата, която са имали, наличието на прясна вода и на качествения състав на ливадната растителност. Млякото има големи количества мазнини, калций, белтъчини, кобалт и фосфор. Витамините от В-комплекс също са в превес. Овчето мляко е изключително богато на незаменими мастни киселини. То съдържа големи количества витамин А, D. Вкусът и миризмата му се определят до голяма степен от съдържащите се капринова и капронова киселина в неговите мазнини. По-белият цвят на овчето мляко се дължи на по-малкото съдържание на пигмента каротин. Агнетата от Тетевенска овца се раждат със средно тегло 3,3 кг. За 90 дневно отглеждане е възможно да достигнат тегло 22 килограма. Средно за ден агнетата увеличават живото си тегло с около 200 грама. Една от характеристиките за качеството на месото е киселинността му. Прието е тя да е по-малка от рН 6. При месото на животните от тази порода се измерва рН 5,6, което е показател за високо качество. За вкуса, вида и крехкостта влияние има задържането от само мускула на химически несвързана вода. Тя е около 24 – 26 % , което прави месото от Тетевенска овца много крехко, с ясен цвят и незабравим, различен в сравнение с други породи вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар