понеделник, 28 август 2017 г.

НЕОБХОДИМИ СА СКРИНИНГОВИ ПРОГРАМИ ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ НА ПРЕДСЪРДНОТО МЪЖДЕНЕ

Редовното измерване на артериалното налягане с апарат, създаден с иновативната AFIB технология е начин да бъдат избегнати тежки усложнения, подчертават специалистите

На 13 и 14 октомври Дружеството на кардиолозите в България организира голям научен форум, посветен на това опасно нарушение на сърдечния ритъм...

Предсърдното мъждене е най-често срещаната форма на нарушение на сърдечния ритъм в световен мащаб, като според учените се очаква нарастване на броя на пациентите през следващите години. Доказано е, че хората, диагностицирани с пердъсродно мъждене, са в 5 пъти по-висок риск от инсулт, който възниква, когато кръвен съсирек блокира кръвоносен съд в мозъка. Всяка година 3 милиона. пациенти по света получават мозъчен инсулт вследствие на тази тежка сърдечна аритмия. По последни данни от проучвания честотата на инсултите е по-висока при хора с асимптомно предсърдно мъждене. Това означава, че те се узнали за своето ритъмно нарушение едва след като са получили мозъчния инцидент.
На състоялия се в началото на лятото във Виена конгрес на Европейската асоциация по сърдечен ритъм бяха обявени резултатите от мащабното проучване GLORIA-AF, които показват, че хората с неклапно предсърдно мъждене с малко на брой или никакви симптоми е по-вероятно да преживеят инсулт преди диагностициране на нарушението в сравнение с пациентите със симптоматично предсърдно мъждене. По мнението на специалистите този факт може би се дължи на по-дългия процес на диагностициране на пациентите с безсимптомната форма на тази аритмия. А това е могло да бъде избегнато, ако тези хора постоянно са следили нивата на своето артериално налягане с апарати, разполагащи с допълнително устройство за откриване на ритъмното нарушение – предсърдно мъждене с иновативната AFIB технология. Те са достъпни, лесни за манипулиране, точни в измерванията си и с голям обем на паметта, което дава възможност на пациента когато се обръща към лекар да му съобщи данните от много измервания.
Кардиологът д-р Стефен Кристоф, ръководител на Лабораторията по електрофизиология в Болницата Инголщат, Германия, е изказал мнение, че без да бъдат диагностицирани, пациентите с предсърдно мъждене остават в риск от инсулт, което може да отслаби организма им, да промени начина им на живот и потенциално да доведе до фатален край.
Клиничното изпитване GLORIA-AF, представено на Европейския конгрес е доказало необходимостта от програми за скрининг за предсърдно мъждене при високорисковите популации, така че хората да могат да бъдат диагностицирани рано, да получат подходяща терапия срещу образуването на съсиреци и като цяло при тях да бъдат овладени рисковите фактори за предсърдно мъждене, за да бъде ефективно намален рискът от инсулт и смърт. В проучването като начало са били включени 6 011 пациенти с тази аритмия от няколко западноевропейски кардиологични клиники. Изводите сочат, че при 4119 болни - или 69% са били наблюдавани малко или никакви симптоми, а 1892 от тях или 31% са съобщиили за симптоми в момента на диагностициране. При пациентите без симптоми случаите на предишен инсулт са били 2 пъти повече - 14.7% срещу 6.0%. Според специалистите тези данни категорично говорят, че се налага много по-сериозно внимание към хората, които попадат в рискови групи. Това още веднъж идва да покаже, че превенцията е много важна, а тя включва и редовно измерване на артериалното налягане и проследявяне на сърдечния ритъм с AFIB технологията.
Всъщност GLORIA-AF е глобален регистър за дългосрочна антитромботична терапия на пациенти с предсърдно мъждене и една от най-големите регистрационни програми, която изследва дългосрочната употреба на перорални антитромботична терапии за превенция на инсулти, свързани с неклапно предсърдно мъждене в рутинна клинична среда. Регистърът изследва и поведението на медицинските специалисти при предписване на терапии за лечение на аритмията, като същемвременно анализира факторите за взимане на решение. Изпитването събира в дългосрочен план данни за профилите на безопасност и ефикасност на редица антитромботични медикаменти и лекарства, наречени „нови антикоагуланти“ ( НОАК), приемани за превенция на инсулт при пациенти с предсърдно мъждене, а така също и обобщава данни от клиничните резултати.
Очаква се регистрационната програма да обхване около 56 000 пациенти, наскоро диагностицирани с предсърдно мъждене и с риск от инсулт, в над 2200 болници от приблизително 50 държави.
Темата за предсърдното мъждене ще бъде и основен фокус в есенната програма на Дружеството на кардиолозите в България. На 13 и 14 октомври кардиолози от цялата страна ще дискутират в столицата проблемите на превенцията, диагностиката и съвременните терапевтични подходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар