сряда, 27 септември 2017 г.

ВЕЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕБОРИМ С АКНЕТО

За втора поредна година BIODERMA България организира образователна кампания #Заедно сме в борбата срещу акнето
„Основната цел на кампанията е да привлече общественото внимание към това най-често срещано кожно заболяване, което засяга до 90% от тийнейджърите и младите хора. За съжаление акнето често води и до трайни и тежки психични последствия“, сподели Мира Др...аганова, генерален директор на НАОС България, Сърбия и Македония на специална пресконференция, която се проведе в пресклуб БТА на 27 септември 2017 г.
Кампанията е социална и има задача да поднесе достоверна информация на младежите и техните родители, както и да популяризира ключовата роля на дерматолога в лечението на акне. Основни послания на кампанията са превенцията, ранното лечение, нуждата да се търси помощ от специалист-дерматолог, и най-вече безспорният факт, че акнето е лечимо кожно заболяване.
Кампанията е целогодишна, състои се от няколко етапа, които включват беседи с ученици, разпространение на информационни материали за пациенти с акне и информационна медийна и онлайн платформа.
270 дерматолози ще преглеждат безплатно пациенти с акне
в периода 9 – 13 октомври 2017 г.
След успеха на #ЗаедноСме през 2016 г. досегашните партньори потвърдиха своето безвъзмездно участие и в новото издание на кампанията. Това са над 60% от дерматолозите в България, Българското дерматологично дружество, Сдружението на частно практикуващите дерматолози, Асоциация Родители, Асоциацията на студентите медици в България. Към тях се включиха също и Българската педиатрична асоциация и Българската фармацевтична студентска асоциация.
Акнето е най-често срещаното многофакторно кожно заболяване
и се лекува при дерматолог
Доц. Гриша Матеев, председател на Българското дерматологично дружество поясни, че акнето е възпалително, но не инфекциозно кожно заболяване, което обхваща себорейните зони на тялото: лице, врат, рамене, гръб, гърди. Причините са хормонални промени, промяна в качеството на себума, който запушва изхода на мастните жлези, прекомерното разпространение на анаеробната бактерията P. acnes в запушения мастен канал, която при нормалната кожа е естествен сапрофит. Доц. Матеев посочи и влошаващите акнето фактори като стреса, месечния цикъл при жените, тютюнопушенето и нездравословната диета, употреба на неподходяща комедоногенна козметика, лоша хигиена и – противно на повечето популярни схващания – излагането на слънце. То има краткотраен ползотворен ефект, след което води до хиперкератоза. Сред най-често допусканите грешки е очакването, че акнето ще отмине самò
при израстването на тийнейджъра. Препоръката е да се избягва самолечението и стискането на пъпките, третирането с агресивни продукти като спирт и сапун, които пресушават кожата. Неподходящи са и излагането на слънце без подходяща слънцезащита за мазна и акнеична кожа, както и нанасянето на слоеве грим за прикриване на пъпките и възпаленията.
Д-р Петьо Брезоев, председател на Сдружението на частно практикуващите дерматолози акцентира върху тежките последици от ненавременното лечение на акнето.
Нелекуваното акне в среден и тежък стадий може да продължи години и често води до трайни хлътнали белези и пигментни петна по кожата, които остават като стигми за цял живот. Корекцията на този тип белези и увреждане на кожата е скъпо, болезнено и продължително начинание с апаратни процедури – лазери, радиочестота или хирургични субцизии. Ето защо д-р Брезоев обърна внимание колко е важно лечението на възпалителното акне да започне най-късно от 2 до 4 седмици след появата, за да се предотврати образуването на белези. Изгубеното време влияе на самочувствието, резултатите в училище, взаимоотношенията и бъдещия живот на тийнейджъра. Затруднени са общуването с противоположния пол, намирането на работа, социалните контакти. Важно е да се знае, че първите резултати от лечението идват след 2-3 месеца. Психичния аспект на акнето, връзката тийнейджър – родител и ролята на участниците в кампанията като активни проводници към намирането на решение навреме засегна психологът Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация Родители. Тийнейджърът може и сам да посети кабинета на дерматолога, насочен от своя родител, а не да бъде принуден и засрамен от него. Тя напомни, че в тийнейджърската възраст огледалото са връстниците, а родителите е нужно да запазят спокоен тон и да напътстват децата.

Екипът на Bioderma си партнира с асоциациите на студентите медици и студентите по фармация, като основна тема на обученията е биологията на кожата и същността на проблема с акнето. От своя страна обучените студенти беседват по темата на достъпен език с ученици в пет големи града в страната – София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен.

За бъдещите лекари обученията за кожата и беседите за акнето с ученици са възможност за придобиване на допълнителни знания и ценен практически опит, сподели Иван Атанасов, председател на АСМБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар