сряда, 24 януари 2018 г.

500 ЯСТИЯ С РИБА И МОРСКИ ДАРОВЕ, КОИТО НЕПРЕМЕННО ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ

Любителите на кокетната кулинарна поредица на Книгомания „500 …, които непременно трябва да опитате“ отдавна очакваха да бъде допълнена с подбрана селекция с рецепти за ястия с риба и морски дарове и ето, че цветното томче с твърди корици и красиви фотографии вече е в книжарниците. Въпреки предубеждението на повечето изкушени от... готвенето, че рибата и морските продукти се приготвят трудно, то това издание ще им разкрие тайните за подготовката, подходяща рецепта и необходимата техника. Подбраните предложения в „500 ястия с риба и морски дарове“ представя рецепти за различни случаи и ситуации – закуски, салати, леки обеди, вечери, глезотии за парти и още много други. Особено ценно в тази книга са и вариациите на една и съща рецепта, която развива чувството за съчетаване на продукти и вкусове, както и въображението ни. Най-общо казано, рецептите включват сашими, лесно суши, завити тайландски сандвичи с морски дарове и зеленчуци, яхния с бели миди, бързо запържени калмари, скариди с кокос и сладко-пикантен сос, печени миди Сен Жак в черупка, печени бейби октоподи в шери марината. Морските продукти се простират в диапазона от маятико (сериола) до сарсуела, сладководна и морска риба, раци, миди, за сурова консумация или след обработка; а рецептите са буквално от цял свят – от класически печени филета, здравословни ястия с ориз, френски изкушения и семейни предложения до вдъхновените от азиатската кухня супа и къри.
Във въведението на „500 ястия с риба и морски дарове“ авторката Джудит Фъртиг предлага и немалко съвети как рибата да бъде включена в балансирания режим на хранене, съвети кога и къде да я купувате, как да разширите кулинарния си репертоар, как да се научите да заменяте в рецепта един вид риба с друг от същата категория според вкуса и текстурата й, с какви уреди и прибори е добре да оборудвате кухнята си, как да пържите, печете на скара, фурна или грил, как да се справите с поширане, опушване или сервиране на сурова риба и още много други.
Богатството на рецептите са разпределени в изданието според начина на приготвянето им. В началото се обръща внимание на т.нар. суров бар: всяка култура се наслаждава на суровите морски дарове като гравлакс в Скандинавия, суши в Япония, севиче в Перу или крудо в Италия. Предложените рецепти тук са истинско пиршество за вкуса: от приготвяне на стриди в черупка, карпачо от риба тон до снапер аотеароа. Тайната да получите сочно блюдо при варене, на пара или пуширане е рибата да започне да побелява, а раците и скаридите – да порозовяват. В този раздел рецептите са доста по-екзотични като тайландски завити сандвичи с морски дарове и зеленчуци, риба на пара в бананов лист по сингапурски, китайски пелмени и др. На фурна можете да приготвите класически ястия като миди Сен Жак с масло и трохи до модерните питки и пици с риба тон. За морски дарове на скара се нуждаете само от хубава жар, малко зехтин, подправки и марината по избор. После се отдайте например на вкуса на скариди на скара с ром и лайм, риба меч с орзо с домати и спанак или сладко-лютакамбала със салца от папая. Опушените морски дарове пък харесваме заради страхотния вкус и разнообразието на блюда: от филета като основно ястие, до супи, задушено и дипове с дъх на дим. Не пропускайте да си приготвите пушени черни миди с пържени картофки и айоли, сьомга, опушена с ябълка или пушена пъстърва с масло със зелени подправки.
Макар и томчето „500 ястия с риба и морски дарове“ да е едва 288 страници, това спокойно може да е единствената книга за приготвяне на рибни и морски продукти, от която ще имате нужда у дома си, за да черпите идеи, да готвите лесно и винаги да получавате комплименти от сърце.

***
Джудит Фъртиг се е обучавала в „Ла Варен” в Париж и в „Кордон Бльо” в Лондон, а днес е кулинарен автор и живее в Канзас Сити в САЩ. Нейни статии са отпечатвани по цял свят в Лондон Съндей Таймс, Канзас Сити Стар, Ню Йорк Таймс Синдикейт и в Сан Франсиско Кроникъл, както и в редица авторитетни списания. Джудит Фъртиг е автор на кулинарни книги, инструктор и стилист на храна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар