сряда, 12 юни 2019 г.

ПРОЕКТЪТ LЕNА Е В ПОМОЩ НА МЕСТНАТА ИКОНОМИКА И ОПАЗВАНЕТО НА УНИКАЛНАТА ПРИРОДА В РЕГИОНА НА РЕКА ДУНАВ

ПРОЕКТЪТ LЕNА Е В ПОМОЩ НА МЕСТНАТА ИКОНОМИКА И ОПАЗВАНЕТО НА УНИКАЛНАТА ПРИРОДА В РЕГИОНА НА РЕКА ДУНАВ

Проектът LENA работи с 11 защитени територии, разположени на повече от 375 000 хектара и 15 зони от мрежата Натура 2000, избрани заради забележителната си природна стойност и неизползван потенциал за устойчиви икономически дейности. Проектът засяга повече от половин милион души, повечето живеещи в общности с нисък икономически статус (месечният доход варира между 200 и 500 евро), сблъскващи се със засилена миграция и застаряване на населението.
Широката партньорска коалиция, която реализира ЛЕНА (13 партньора от 7 дунавски държава) подпомага намирането на решения, свързани с нови възможности за препитание и бизнес чрез непокътнатото природно и културно наследство и разумно използване на екосистемните продукти и услуги.
Основната цел на LENA е опазване на природата и устойчиво използване на защитените територии по поречието на река Дунав и нейните притоци, създавайки нови възможности за генериране на приходи в сферата на зелената икономика.
Големият обхват на проекта даде възможност и за информиране и „спечелване“ на местните хора за каузата на опазването на природата и до реални възможности за местните предприемачи да печелят от природното наследство по начин, щадящ природните ресурси.

Благодарение на проекта местните общности възприеха за ценността на природата за икономиката; откриха как да използват природното и културно наследство; разшириха достъпа до пазар на получените природни продукти; мобилизираха финансови средства за опазване на природата и свързани с това работни места; откриха се нови възможности за туризъм и устойчив транспорт; 97 човека от 6 страни - България, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения и Германия са обучени и подготвени за туристически гидове за Дунавския регион; насърчена е и е-мобилността чрез създаване на маршрути за електровелосипеди, монтиране на зарядни станции за тях: в Германия (10 бр.), Румъния (2 бр.) и България (2 бр.) и купуването на електровелосипеди в България (6 бр.), Румъния (4 бр.) и една електрическа рикша в Словения.


Какво е постигнато в рамките на проекта у нас
Община Белене, България

Белене е община в област Плевен, Северна България. Разположена е на южния бряг на р. Дунав (речна граница с Румъния). Някои части на Природен парк „Персина“ са разположени на територията на община Белене. Основната цел на парка е да запазва и поддържа дунавските влажни зони. Паркът носи името на остров „Персин“, който е част от комплекса Беленски острови. Община Белене е един от партньорите по проект ЛЕНА.



Е-мобилност:



7 представители на община Белене взеха участие в обучения за Дунавски водачи и сега общината разполага с обучени хора, които да водят гости и туристи;
Закупени са 3 електрически велосипеда и е монтирана зарядна станция за тях;
Идентифицирани са и са обозначени нови веломаршрути;
Новата инфраструктура вече се използва от граждани и гости на общината.



Рибарски дейности:


Направено е проучване на местните рибарски общности и на нуждите да се промотират устойчиви рибарски практики;
Проведени са две транснационални срещи с участието на рибарски общности от Белене и Гюргево. Основните теми на срещите бяха свързани с различията в местното законодателство, свързано с рибарството и с различните рибарски традиции;
Проведено е и двудневно обучение за рибари в Белене;
Проведен е фестивалът „Рибата и реката“, чиято основна цел е да популяризира р. Дунав и нейното природно богатство. За последните две години в рамките на фестивала се провежда и велопоход до защитени територии в ПП „Персина“. Във фестивала са включени и рибарски състезания и кулинарни изложби. Събитието е отразено и от Националната телевизия – заснети и излъчени са два филма за фестивала;
Във връзка с развитието на рибен пазар в община Белене е закупена мобилна хладилна витрина, която ще бъде показана на Дунавския фестивал през 2019 г.

Община Иваново, България
Иваново е община в област Русе, Централна Северна България. Общината е разположена на брега на р. Дунав, в Дунавската равнина.
Иваново се свързва най-вече със Скалните манастири, които са обявени за Световно наследство от ЮНЕСКО. Други важни забележителности в общината са крепостта Червен, която достига своя апогей през 13 и 14 век и представлява добре запазена цитадела, както и Природният парк „Русенски Лом“ .

Е-мобилност
В рамките на проекта са закупени 3 електрически велосипеда и е монтирана зарядна станция. С цел пълноценно използване на велосипедите са идентифицирани веломаршрути в различни части на община Иваново.
Проектът предвижда създаване на нови бизнес възможности и представяне на устойчиви практики, свързани със събирането и употребата на билки (обучение, демонстрации, фестивали).
Още през 2017 г. беше проведена работна среща в Иваново, с тема „Устойчива употреба и търговия с билки“, в която се включиха различни заинтересовани страни. На срещата беше представен международният сертификат FairWild. Основната цел на дейността беше да се засили заинтересоваността и да се подобри информираността на местните хора за възможностите, свързани с билкарството, и да им се даде възможност да се ситуират по-добре на пазара за билки. В рамките на проекта община Иваново подготви предивестиционно проучване за изграждане на пункт за изкупуване на билки, който би дал възможност на местната общност да работи за увеличаване на доходите си.








Няма коментари:

Публикуване на коментар