вторник, 5 ноември 2019 г.

ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА Е ПРИЯТНА ЖЕНА В ЛОШАТА КОМПАНИЯ НА КРЪСТЮ ЛАФАЗАНОВ, ПАВЕЛ ИВАНОВ И ВАСИЛ ДРАГАНОВ

 
 
Премиерата на френската „комедия с убийства“ е на 7, 8 и 10 ноември в Народния театър
 
Любовен четириъгълник, чиито страни са съдбовно оплетени във великолепна „комедия с убийства“ – така звучи накратко сюжетът на най-новия спектакъл на Народния театър „Иван Вазов“ – „ПРИЯТНА ЖЕНА В ЛОША КОМПАНИЯ“ на френския драматург Андре Русен. Премиерата е на 7, 8 и 10 ноември от 19:00 часа на Камерна сцена, а следващите дати са 11 и 30 ноември, 3 и 17 декември. Билети могат да се купят на касите на театъра и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/priyatna-zhena-v-losha-kompa.
Звездата на Народния театър ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА е шеметна в новата си роля на шармантната Нина, която успява да оплете с чара си цели трима мъже – КРЪСТЮ ЛАФАЗАНОВ, ПАВЕЛ ИВАНОВ и ВАСИЛ ДРАГАНОВ. Разбира се, не без изключителната режисура на ЮРИЙ ДАЧЕВ, чиито подпис стои и под други хитови спектакли на Народния театър – „Две“, „Виновният“, „Даскал“, както и съвместната сценична версия на „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ с Бина Харалампиева.
“ПРИЯТНА ЖЕНА В ЛОША КОМПАНИЯ” или “Нина” – каквото е оригиналното заглавие на пиесата – е вечната история на една дръзка, чаровна, неустоима, неудържима в желанието си да живее живота си така, както иска жена. Дори “лошата” компания, която се състои от красавеца и разбивач на женски сърца, но и самият той с разбито самочувствие Жерар, привидно безличния, но и неочаквано решителен съпруг Адолф и строгия, но чувствителен и искрен полицейски инспектор, не може да попречи на Нина да бъде уверена и сигурна в себе си. Макар и да знае, че повечето жени нямат за съпруг мъжът, който им е нужен, а също и че почти всички, които имат любовници също са нещастни, героинята на тази очарователна комедия е сигурна, че никакви житейски бъркотии не могат да й попречат да бъде щастлива.
„В геометрията не съществуват двустранни триъгълници, но в човешките отношения те са доста често срещано явление. Изобретателна жена, ревнив съпруг, самонадеян любовник: всичко изглежда толкова ясно, че никак не можеш да му повярваш. И не бива. Защото зад тази яснота бушуват такива непредвидими стремежи, ходове и коалиции, че свят да ти се завие. В този световъртеж, в който ни завихря Андре Русен, може да изгубиш някъде капките си за нос, но не и усмивката си.     „Приятна жена в лоша компания“ е комедия, направена по стара френска рецепта: любов, хаплив хумор, елегантна размяна на ролите. Към всичко това: симпатия към страните от двустранния триъгълник. Много автори на ситуационни комедии отвисоко се присмиват на героите си и се чудят как да ги изкарат препъващи се идиоти, които непрекъснато бъркат вратите. Русен симпатизира на хората, които показва. Добър е към тях“, споделя режисьорът Юрий Дачев.
 
За автора
АНДРЕ РУСЕН (1911-1987) е човек, посветил живота и таланта си на театъра. Той е актьор, режисьор, директор на театър, но най-вече и преди всичко блестящ автор на елегантни, забавни и наистина умни комедии, които са преведени на почти всички езици по света и отдавна са се превърнали в емблема на добрата френска комедия от втората половина на ХХ век. Пиесите му носят забавни заглавия като “Ам-Стра-Грам”, “Просто едно високо момиче”, “Яйца от щраус”, ,”Любов, която никога не свършва”, “Нина”, “Съпругът, Жената и Смъртта”, “Ясновидката”, “Плесницата”, “Никога не се знае” и бележат някои от големите успехи на френския театър. Най-успешните, сред общо тридесетте му комедии, обаче са “Малката хижа”, играна 1500 пъти, “Пехотинецът” също с 1500 представления и “Когато се появи детето” играна 1600 пъти.
Снимки: Божидар Марков
 
 
За спектакъла
ПРИЯТНА ЖЕНА В ЛОША КОМПАНИЯ от Андре Русен
                                  
Превод от френски СВЕТЛАНА ПАНЧЕВА
Сценичен вариант и постановка  ЮРИЙ ДАЧЕВ
Сценография и костюми  РАДИНА БЛИЗНАКОВА
Музика АСЕН АВРАМОВ
 
Действащи лица и изпълнители
НИНА ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА
ЖЕРАР           ПАВЕЛ ИВАНОВ
АДОЛФ              КРЪСТЮ ЛАФАЗАНОВ
ИНСПЕКТОР      ВАСИЛ ДРАГАНОВ
 
 
 Драматург на постановката   Светлана Панчева
 Помощник-режисьор Петя Куртева
  Художник на плаката и програмата Янина Петрова
 Фотограф Божидар Марков
 
 Премиера – 7 и 8 ноември 2019 г.
 Камерна сцена
 1082-а премиера от 1904 г., Сезон 2019/2020 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар