понеделник, 10 април 2017 г.

АЛТЕРНАТИВНА КАРТА НА ПЛОВДИВ

Изложба с документални фотографии
18 април – 20 май, 2017, artnewscafé, ул.Отец Паисий 38, Пловдив
Фондация „Отворени изкуства“ има удоволствието да представи новия допълнен вариант на „Алтернативна карта на Пловдив“. Каним ви на представянето на проекта на 18.04 /вторник/ в 18 ч, в artnewscafe....
Очаквайте - презентация на картата от страна на основния съставител Катрин Сариева с мотивация за новите и стари теми и маршрути, представяне на двуезичния уебсайт на проекта и откриване на документална изложба с фотографии, част от архива на „Отворени изкуства“ и дело на любителите фотографи Красимир Кръстев, Силвия Георгиева, Красимира Петкова, арх. Меган Луенбърг и Н. Пр. Ирит Лилиан. Основен акцент в представянето са новите маршрути в картата: Махалата – Хаджи Хасан махала, Реката – начини на обитаване (Кършияка, Мараша, Столипиново) Социалният живот на панелките (жк „Тракия”), Тепетата като форми на градски живот. Ще бъде обърнато внимание на промените и развитието на познатите ни от 2013 г. маршрути: СОЦ-наследството на Пловдив, Тютюневите складове на Пловдив, Квартал „Капана“, Баухаус под тепетата, Религии и Улица „Отец Паисий“.
„Алтернативна карта на Пловдив“ е туристически гид за различния, непознат и неприсъстващ в официалните туристически пътеводители град. Съдържанието на картата и селекцията на тематичните маршрути се оформя в публични лекции и дискусии, известни като „Беседка за града“ (2012 и 2015 г), друг проект за града и градската среда на „Отворени изкуства“. Целта и на двата проекта е да създадат по-широк нов поглед към града и да активират урбанистичното познание като синтез от социално, историческо и културно любопитство. „Алтернативна карта на Пловдив“ се стреми да предизвика гражданска рефлексия и припознаване на града като стимулиращ жив организъм и място за реализация.
Съставители и основатели на проекта: Катрин Сариева (Фондация „Отворени изкуства“), арх. Владислав Костадинов и инж. Антония Вълканова (Студио 8 1/2).
Консултанти по темите от 2015 г. са арх. Меган Луенбърг, Владимир Балчев, Никола Венков. „Алтернативна карта на Пловдив“ има печатно издание от 2013 г. Сайтът на картата е с актуална информация за новите и стари локации, като дава възможност за сваляне на файлове с маршрутите. Фейсбук страницата на проекта пък дава допълнителна любопитна информация за конкретни обекти. Специални турове се организират от фондация „Отворени изкуства“ по различните алтернативни обекти.

Изложбата в artnewscafe с документални фотографии на места от картата ще продължи от 18.04 до 20.05.

Няма коментари:

Публикуване на коментар