четвъртък, 20 април 2017 г.

ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА, ЖОРЕТА НИКОЛОВА И НОМИНИРАНИЯТ ЗА „АСКЕЕР” ИВАН ЮРУКОВ СА „ДОБРИ ХОРА” В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО ПО ТЕКСТ НА НАЙ-ПОСТАВЯНИЯ АМЕРИКАНСКИ ДРАМАТУРГ ДЕЙВИД ЛИНДЗИ-АБЕР Е НА 24 АПРИЛ НА КАМЕРНА СЦЕНА
„Добри хора” е представление, което ведро и внезапно ще изненада всеки, който още не го е гледал. Събрало в шепата си група ярки и разпознаваеми актьори, то сякаш ни вика, з...а да познаем себе си. От пиесата на най-поставяния съвременен американски драматург Дейвид Линдзи- Абер режисьорът Николай Поляков изгражда цялостен, класически и интересен спектакъл, който ни оставя почти без дъх,защото непрекъснато се движи по ръба между смешно и тъжно, между надежда и отчаяние, между въпрос и отговор. Историята на Маги, Майк, Доти, Джийн, Стиви и Кейт разказва доброто и откъм опаката му страна – когато пътят, който избираш, не е непременно най-правилният, когато съветът, който даваш, не е непременно най-мъдрият, но и в погрешните избори се крият очарование, умилителна наивност и жилава страст да оцелееш.
Изумителното актьорско трио на Параскева Джукелова, Жорета Николова и Вяра Табакова безупречно се сгласява с изпълненията на Зафир Раджаб - олицетворение на величествения аутсайдер, Елена Телбис - самата властваща женственост, и Иван Юруков - разколебания в светлосенките на постигнатия успех човек.
Това не са просто метафори, а лутанията на всеки от нас в разноликите му същности – ако не всеки ден, то поне цял живот. „Доброто и Злото са близнаци в живота. Но те не са изписани върху челото на когото и да било от нас. Пиесата предупреждава да внимаваме - разпознаването на близнаците често е трудно занимание", споделя режисьорът Николай Поляков и ни подсеща за няколко провокативни стиха: „Доброто и злото, горките сиамски близнаци/ търпеливо ги храним,късогледо ги галим/ по главиците сраснали…”
С други думи, искате ли по-прозорливо и вдъхновено да проумеете собствената си цялост, то ясно е, че сте сред бъдещите ревностни зрители и ценители на „Добри хора” на Камерната сцена в Народния театър.Следващите представления са на 24 април и 15 май т.г., защото доброто не е кампанийно и не завършва с Великденските празници, празникът му продължава в театъра. Очакваме Ви!
Сценографията на „Добри хора” е на Огняна Серафимова и Мира Петрова, костюмите – на Мира Петрова. Фотограф е Иво Хаджимишев, а пиесата на Дейвид Линдзи-Абер, отличена като най-добра пиеса от кръга на театралните критици в Ню Йорк е преведена от Параскева Джукелова.

Билети за спектакъла можете да закупите от касите на Народния театър "Иван Вазов" и онлайн на http://new.nationaltheatre.bg/bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар