четвъртък, 20 април 2017 г.

"РАЗКАЗИ И ПОВЕСТИ" ОТ АНТОН П. ЧЕХОВ

Разкази и повести” на Чехов е луксозно издание с великолепно художествено оформление, предназначено за ценителите на класическата литература. В по-добрите книжарници от 21 април!
Сборникът „Разкази и повести” (превод: Пенка Кънева, 560 стр., твърди корици, 25 лв.) на Антон Павлович Чехов е привилегия за всяка библиотека. Изданието съдържа както някои от белет...ристичните шедьоври на писателя като „Човекът в калъф“, „Дамата с кученцето“, „Лекокрилата“, така и по-малко известни негови разкази като „Верочка“, „Княгинята“, „Агафия“, „Съпругата“, „Студент“. Особено място е отредено на поетичната повест „Степ“ и на повестта за еволюцията на човешките чувства „Три години“. Не е учудващо, че днешният забързан човек продължава да цени творчеството на „тихия вълшебник”, откривайки в него милосърдие, незлоблив хумор, любов и топлота. Историите на Чехов са апология на доброто и безхитростната вяра в другия, извор на меланхолия и копнеж по изплъзващото се време. Самият Лев Толстой го нарича „несравним художник на живота”.
Антон П. Чехов е велик руски писател, хуманист и драматург, известен в цял свят с класическите пиеси „Чайка”, „Вуйчо Ваньо”, „Три сестри” и „Вишнева градина”, оказали силно влияние върху драматургията на XX век. Той несъмнено е един от най-големите майстори на краткия разказ в световната литература, открил нови пространства пред психологическата проза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар