понеделник, 14 май 2018 г.

"СМЪРТ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ И ДРУГИ НОВЕЛИ" ОТ ТОМАС МАН

Излезе от печат „Смърт във Венеция и други новели” – великолепен том с твърди корици, предназначен за ценители на модерната класика и тънкия психологически рисунък на Томас Ман.
Сборникът „Смърт във Венеция и други новели” (превод: Димитър Стоевски, 368 стр., твърди корици, 20 лв.) обхваща пет от най-известните новели на германския писател: „Дребни...ят господин Фридеман“, „Тристан“, „Тонио Крьогер“, „Смърт във Венеция“ и „Марио и фокусникът“. „Смърт във Венеция“ (1912 ) често е определяна от световната критика като най-доброто произведение, написано на немски език. Филмовата версия, режисирана от големия Лукино Висконти, вдъхва нов живот на новелата, а композиторът Бенджамин Бритън пише по произведението опера. И петте новели в сборника се отличават с размисли за противоречивия и мъчителен процес на творчеството, както и с финия анализ на чувствата, с разсъждения за желанието за смърт и за смъртта като безсмъртие. С тези творби, подбрани сред обемистото литературно наследство на Томас Ман, издателство „Колибри“ отдава своята почит към един от великите класици на XX век.
Томас Ман (1875 – 1955) е забележителен романист, новелист, есеист, социален критик, филантроп и носител на Нобелова награда за литература за 1929 година. Творчеството му е богато на символи и ирония - неговите романи и новели са известни с ненадминатите си прозрения за психологията на интелектуалеца и артиста. През 1895-98 г. заедно с брат си, бъдещия писател Хайнрих Ман, пребивава в Италия. Още там започва работа над епохалния си роман „Буденброкови“, а публикуването му през 1901 г. го спасява от тежка житейска криза. Задават се години на бърз литературен възход и обществено признание – излиза романът „Кралско височество”, следват прочутите новели, включени в настоящото издание. Другият му знаков роман, „Вълшебната планина“, е публикуван през 1924 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар