неделя, 10 февруари 2019 г.

МУЗИКА ЗА ХАМЕЛЕОНИ ОТ ТРУМАН КАПОТИ






През 2019 г. „Колибри” започва нова поредица от издания на големия американски разказвач Труман Капоти. Емблематични за творчеството му заглавия като „Хладнокръвно”, „Закуска в Тифани” и „Лятно пътуване” ще се появят с ново оформление, дело на художника Дамян Дамянов. Сред тях е сборникът с репортажи „Музика за хамелеони”, който излиза на 8 февруари!

 „Музика за хамелеони“ (превод: Милена Попова и Димитри Иванов, 280 стр., цена: 16 лв.) се явява предшественик на стъписващата документално-художествена творба „Хладнокръвно”. Определяни от критиката като „литературни бижута”, историите в сборника разгръщат таланта на автора до неподозирани висоти и го превръщат в родоначалник на художествената документалистика. Страниците са населени с незабравими герои: безупречно соанирана креолска аристократка, отпиваща деликатно абсент в елегантния си салон на остров Мартиника; злостен убиец, изпращащ на бъдещите си жертви зловещи предупреждения под формата на миниатюрни ковчези; достопочтен мъж от достопочтения щат Кънектикът, луд по дванайсетгодишно момиче, което дори не е виждал… Любопитното е, че пет от тринайсетте „бижута“ в изданието виждат бял свят у нас за първи път. Не са били включени в изданието от 1981 г., тъй като в тях се говори открито за секс, за хомосексуалността на автора, а и за някои политически пристрастия, сметнати навремето за неподходящи.

Труман Капоти набира популярност едва двайсетинагодишен с ранните си разкази, а първият му роман „Други гласове, други стаи” и новелата „Арфата на тревите” затвърждават репутацията му на неповторим стилист и един от най-ярките гласове на следвоенното поколение.  Сред коронните му творби са екранизираният роман „Закуска в Тифани”, сборникът с разкази и очерци „Музика за хамелеони” и шедьовърът „Хладнокръвно”, дал тласък на нов жанр –  true crime. По повод навършването на 90 години от рождението на писателя „Модърн Лайбръри” представи „Събрани разкази”, първата пълна колекция с неговата изящна кратка проза, също издадена у нас от „Колибри”.



Няма коментари:

Публикуване на коментар