понеделник, 11 февруари 2019 г.

"БАБА ЯГА СНЕСЛА ЯЙЦЕ" ОТ ДУБРАВКА УГРЕШИЧ



 През 2019 г. издателство „Колибри” ще предложи на читателите едни от най-влиятелните произведения на световноизвестната писателка Дубравка Угрешич. На 15 февруари излиза от печат ново издание на „Баба Яга снесла яйце” в превод на Русанка Ляпова!
„Баба Яга снесла яйце“ (цена: 18 лв., стр. 328) е възхитителна смесица от фолклор, хумор, феминизъм, културоло...гичен анализ и художествен разказ, политика и пътепис. Една оригинална, нестандартна интерпретация на образа на страховитата старица, била някога Велика богиня. В типичния си стил, смесица от мощно въображение, ирония, скрит смисъл и неочаквани обрати, Дубравка Угрешич умело преплита реалност и легенда, съвремие и древност. От яйцето на Баба Яга се излюпват превъплъщенията на митичната героиня и на днешните й посестрими, изтъкавайки мъдра, сюрреалистична, наситена със символи и послания приказка за женската душевност, за изпитанията и предизвикателствата на старостта и тленността. Книгата неслучайно спечелва на авторката американската литературна награда James Tiptree 2010.

Дубравка Угрешич е родена през 1949 г. в Кутина, Хърватия, в семейство на хърватин и българка. По време на етническите конфликти в бивша Югославия в началото на 90-те избира доброволното изгнаничество и интелектуална свобода и емигрира в Холандия. Творчеството й е щедро на критики към съвременното общество, често поднесени шеговито и иронично, разнищва проблемите с идентичността и имиграцията, както и порочното, често снизходително отношение към жените писателки. Преведени на повече от 20 езика, произведенията й са удостоени с престижни отличия, сред които наградата на Берлинската академия по изкуствата „Хайнрих Ман“, Международната литературна награда „Нойщадт”, наричана още „Американската Нобелова награда за литература", и номинация за Международната награда „Ман Букър“.
Според „Пъблишърс Уийкли” „Баба Яга снесла яйце” е постмодерен поглед върху мита, женствеността и старостта, който разтваря широко прозореца към славянската литература.


Няма коментари:

Публикуване на коментар