сряда, 24 април 2019 г.

ЕВРОПЕЙСКА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА, 24 - 30 АПРИЛ



 
Европейската имунизационна седмица е отбелязана за първи път през 2005 г. От тогава до сега, всяка последна седмица на месец април, тя обединява местните офиси и партньори на Световната здравна организация (СЗО), здравни министерства, професионални и родителски организации, местни здравни заведения и политици. Целта е да се подкрепи стремежът към Европейски регион, свободен от ваксинопредотвратими заболявания, чрез повишаване осведомеността за значението на ваксинирането като индивидуално право и споделена отговорност.
Българското сдружение по иновативна медицина за пореден път отбелязва Европейската имунизационна седмица, която ще се проведе в повечето страни от континента от 24 до 30 април. Мотото на инициативата тази година е „Защитени заедно, #Ваксините Действат” (“Protected Together, #Vaccines Work”)!”. За популяризиране на посланията са създадени и два хаштага #Vaccineswork и #immunizeEurope. По този повод у нас се проведе семинар с участието на проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, доц. Ангел Кунчев – Главен държавен здравен инспектор, д-р Валери Цеков – МУ Пловдив, адв. Мария Шаркова, доц. Андрей Галев – ВМА, д-р Наталия Спиридонова – МЗ, д-р Мария Попова – ИАЛ, Деян Денев – Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM ). Лекторите подчертаха ролята на ваксините, като едни от най-големите медицински постижения в историята. Понастоящем те предотвратяват близо 3 милиона смъртни случая годишно, а още 1,5 милиона могат да бъдат избегнати, ако глобалният ваксинационен обхват се подобри. Достигането и поддържането на висок имунизационен обхват на населението е важен момент в контрола на едно заразно заболяване, който гарантира наличието на колективен имунитет. Спадането на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпространение на съответната заразна болест.
Адвокат Шаркова представи правната гледна точка на темата, като подчерта, че “Свободата, предоставена от Конституцията, не предоставя абсолютното право на всеки човек да бъде напълно свободен от ограничения. Обществото не може да функционира без да се осигури безопасност на неговите членове“, подчерта Адвокат Шаркова, която сподели правната гледна точка. Според закона имунизацията е право и отговорност. Всеки човек заслужава да бъде защитен от ваксинопредотвратими заболявания и има жизненоважна роля в защитата на другите чрез избора да се имунизира. СЗО е на мнение, че имунизациите спасяват милиони хора всяка година от заболявания и смърт. Въпреки това, днес в света все още има близо 20 милиона неваксинирани и ненапълно ваксинирани деца. Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват ваксини. Недоверието във ваксините за първи път е включено в списъка с 10 заплахи за общественото здраве на Световната здравна организация. Нежеланието или отказът от ваксинации, въпреки наличието на ваксини, заплашва да спре напредъка, постигнат в борбата с болестите, предотвратими от ваксини. Причините, поради които хората избират да не се ваксинират, са сложни: Консултативната група по ваксините към СЗО идентифицира незаинтересоваността, трудния достъп до ваксини и липсата на доверие като основни причини за това. Здравните професионалисти са най-довереният съветник, който може да повлияе на решението за ваксинация и те трябва да бъдат подкрепяни, за да могат да предоставят надеждна и достоверна информация за ваксините.
Важно е да се знае, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на подобрената имунопрофилактика. Следването на Националния имунизационен календар е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие при ваксинопредотвратимите заболявания. У нас имунизациите се провеждат от общопрактикуващите лекари. Лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар и лица, които не са здравноосигурени, могат безплатно да получат задължителните ваксинации в имунизационния кабинет към Регионалната здравна инспекция във всеки областен град.

Няма коментари:

Публикуване на коментар