сряда, 30 октомври 2019 г.

КАРДИОРЕНАЛНАТА БОЛЕСТ СЕ РАЗВИВА РАНО ПРИ ПАЦИЕНТИТЕ С ДИАБЕТ. ЧЕСТО ОСТАВА НЕДИАГНОСТИЦИРАНА И МОЖЕ ДА БЪДЕ ФАТАЛНА.

 В София се проведе 7-ми модул от обучението за здравни журналисти „Часът на диабета“. Темата на семинара бе „Смъртоносният дует – сърдечна недостатъчност и диабет“. Организатор на събитието е АстраЗенека България, а гост-лектори бяха доц.  Яна Симова - началник Отделение по кардиология, Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов Център УМБАЛ София и доц. Александър Шинков - специалист по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“- София.
Диабетът е комплексно заболяване, при което наред с повишена кръвна захар има засягане на редица органи и системи като сърцето, бъбреците, нервите и други. Сърдечната недостатъчност и бъбречното заболяване, известни като кардиоренална болест, се срещат често при пациентите със захарен диабет тип 2 и се развиват рано в хода на заболяването. В началните си стадии кардиореналната болест може да остане неизвестна. Навременното включване на подходящи медикаменти за лечение на диабет, които намаляват риска за кардиоренална болест могат да подобрят прогнозата на пациентите с диабет и да удължат живота им.
Доц. Яна Симова обясни, че  сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тъканите и органите или не може нормално да се изпълва с кръв. Доц. Симова припомни, че диабетиците развиват сърдечна недостатъчност по-често и по-рано от останалите хора. Данните сочат, че повече от 2/3 от тях имат нарушена функция на сърцето 5 години след поставяне на диагнозата. Въпреки това, сърдечната недостатъчност често остава недиагностицирана. Особено висок риск от сърдечна недостатъчност имат диабетиците, които са с наднормено тегло, повишено кръвно налягане, в напреднала възраст, както и жените. Доц. Симова използва аналогия с Междузвездни войни, за да подчертае, че сърдечната недостатъчност представлява невидима заплаха за диабетиците.
Развитието на сърдечна недостатъчност при диабетиците има сериозни здравни последици - влошава съществено качеството на живот, налага чести хоспитализации и намалява продължителността на живот.
Доц. Шинков обясни, че сърдечната недостатъчност често върви ръка за ръка с бъбречно заболяване като недобре контролираният диабет е една от основните причини за развитието му. „Обикновено това се случва бавно и неусетно и ако не се направят специфични изследвания, състоянието дълго остава неразпознато“ - сподели доц. Шинков.
Лекарите са категорични, че кардиореналната болест може да бъде фатална. Затова и в медицината се търси комплексно лечение на ЗДТ2. „Поддържането на кръвната захар в норма и намаляването на риска от кардиоренална болест са неразделна част от лечението на диабета“ - допълни доц. Шинков.
Медиците обясниха, че вече съществуват лекарства, които предпазват от кардиоренална болест като намаляват риска от бъбречно заболяване с 45% и на хоспитализации поради сърдечна недостатъчност с 30%. Поради тази причина и международните медицински ръководства се променят динамично и препоръчват избор на медикаменти с доказани ползи за кардиоренална протекция рано в лечението на ЗДТ2.
В заключение Доц. Симова обобщи, че: „При пациентите с диабет съвместното засягане на сърцето и бъбреците (кардиоренална болест) се случва често, настъпва рано и може да бъде фатално, но има добра новина, и тя е, че нова група медикаменти дава надежда за съхраняване на функцията на сърцето и бъбреците при диабетиците.“
***
Началото на проекта „Часът на диабета“ бе поставено през 2016 г., като част от социално отговорната политика на фармацевтична компания АстраЗенека България и с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.
Инициативата цели до българските граждани да достигне полезна информация както за превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването, така и за различните аспекти на неговото проявление и обвързаността му с други социално значими заболявания.
В сайта диабет.бг можете да видите видео с доц. Симова, в което разказва повече за сърдената недостатъчност и  последици й за здравето и живота на хората с диабет.



Няма коментари:

Публикуване на коментар