понеделник, 21 октомври 2019 г.

ПИЩНА ПРЕМИЕРА НА „ПРИЛЕПЪТ” В МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР



Следващите дати са 25, 26, 27 октомври и 22 и 24 ноември
Възторжен прием от страна на публиката на новата постановка на „Прилепът” в Музикалния театър. Първата премиера снощи се изигра при пълна зала. Зрителите аплодираха солистите, хора, балета и оркестъра с диригент Юли Дамянов по време на целия спектакъл.
Новата постановка е класическа трактовка с намигване към съвременността. Сюжетът заплита комични ситуации, които подлагат на изпитание брака и съпружеската вярност на главните герои. Без да подозира, че е в действие плана „Отмъщението на Прилепа”, Айзенщайн настойчиво ухажва собствената си съпруга, прикрита с маска и представяща се за графиня на бала на Принц Орловски. Отделните картините в постановката се сменят динамично като на кинолента.
Това е нов прочит на вечната класика и в същото време непоставяна досега сценична версия на „Прилепът” - ярка, колоритна, закачлива, с финес и шеговити препратки към нашето съвремие” – казва режисьорът на спектакъла Марияна Арсенова. „С новия прочит на „Прилепът” искаме да привлечем младата публика, за да й покажем неувяхващата красота на нашето изкуство.”
Публиката гледа за първи път на наша сцена оригиналното либрето на оперетата на Щраус. Дълги години „Прилепът” е поставян в руска преработка на либретото. В новата сценична версия са запазени най-комичните моменти от предишните варианти на либретото.
В постантовката на Музикалния театър звучи рядко изпълнявана творба на Йохан Щраус – кадрил, написан по „Бал с маски” на Верди. На него във второ действие се разгръщат оригиналните хореографски платна на Йоанна Стоянова. Една от изненадите за публиката е руски танц върху музиката на Щраус, а също и канкан в изпълнение на мъжете от Балета на Музикалния театър.
Един от най-ефектните моменти от сценографията на Иван Савов и Слава Савова са трите огромни полилея във второ действие на „Прилепът”. Те са с височина два метра, диаметър метър и осемдесет и тежина близо 70 килограма. Тяхната изработка е поръчана и направена в чужбина.
Костюмите са осъвременени и това е нарочно търсен похват от художника Яна Дворецка. Най –провокативна е визията на руския аристократ Принц Орловски. Обикновено неговата роля се изпълнява от жени, а в постановката на Музикалната театър тя е поверена на младите звезди на театъра – Денко Проданов и Александър Панайотов.
В първата премиера на „Прилепът” на сцената на Музикалния театър своя дебют направиха: Илина Михайлова в ролята на Розалинда, Владимир Грудков като Айзенщайн, Исидора Молес от Сърбия в ролята на Адела, Добромир Момеков като Доктор Фалке, Тодор Велков в ролята на Доктор Блинд, Ралица Анкова като Ида. Публиката се наслади на играта и на утвърдените солисти на театъра: Христо Сарафов – като Франк, Николай Борисов като Фрош ,Стефан Петков като тенора Алфред и други.
В главните роли участват солистите на Музикалния театър: Добрина Икономова, Олга Динова (Розалинда), Богомил Спиров (Айзенщайн), Катерина Тупарова, Теменужка Трифонова (Адела), Иван Панев (Франк), Пеньо Пирозов (Алфред), Илона Иванова, Десислава Николова (Ида). В солистични роли дебютират Дайана Фирузи (Адела) и Георги –Мануел Димитров (Фрош).

Няма коментари:

Публикуване на коментар