сряда, 18 януари 2017 г.

ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ ИСКАТ БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ХОРАТА С ХОББ И РЕИМБУРСИРАНЕ НА ДОМАШНАТА КИСЛОРОДОТЕРАПИЯ

Стартира широкомащабна информационна кампания „Дишам свободно – 2017“
С пресконференция на тема „Хроничните белодробни заболявания - огромно бреме за европейските здравни системи”, бе даден стартът на широкомащабната информационна кампания „Дишам свободно – 2017“. Кампанията се организира и реализира от Асоциацията на българите боледуващи от астма, ХОББ и алергии (АББА), съвместно с Българското дружество по белодробни болести (БДББ) и Българското дружество по алергология (БДА). В рамките на събитието се обсъдиха основните предизвикателства пред лекарите специалисти - пулмолози и алерголози, и пациентите, сред които:

·         Намаляване на преждевременната смъртност свързана с хроничните респираторни заболявания (ХРЗ);
·         Приемане и реализиране на Националната програма за ХРЗ, която да гарантира ранната им диагностика и адекватната превенция. Програмата е изготвена от работна група през 2014 година, но все още не е приета от ръководствата на три правителства;
·         Осигуряване на напълно безплатно лечение от НЗОК за всички пациенти с ХОББ;
·         Облекчаване и подобряване на достъпа до лечение на хората с тежка астма;
·         Реимбурсиране на домашната кислородотерапия;
·         Превенция на хроничните белодробни заболявания чрез подобряване качеството на въздуха;  
·         Намаляване на тютюнопушенето.

Доц. Доц. Д-р Ваня Юрукова, д.м., от Клиничния център по белодробни болести на СБАЛББ ”Св. София” ЕАД и член на УС на Българското дружество по белодробни болести, сподели притеснителните тенденции, според които през 2020 г. ХОББ ще стане третата водеща причина за смърт след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. По данни представени от нея, в България близо 15% от населението над 40-годишна възраст страда от ХОББ, като при 50% от пациентите в рискови групи – пушачи, изложени на замърсен въздух, с чести дихателни инфекции и други, подложени на изследване, се поставя диагноза ХОББ. „ХОББ е заболяване, което ефективно може да бъде контролирано с подходящо лечение и пациентите да живеят нормален и активен живот”, допълни доц. Юрукова.

Д-р Диана Христова, специалист по клинична алергология, Клиника по клинична алергология към УМБАЛ “Александровска” ЕАД, подчерта социалната значимост на астмата, от която към момента страдат около 300 милиона души по света, а през 2025 г. броят им се очаква да нарасне със 100 милиона.

Диана Хаджиангелова, председател на АББА сподели, че хроничните белодробни заболявания са сред най-разпространените в цял свят, в това число в Европа и у нас и на практика засягат всички възрастови групи – факт, който предопределя и голямата им социална значимост. Тя допълни: Радвам се, че вече няколко години имаме такова добро, ползотворно сътрудничество с медицинските специалисти пулмолози и алерголози, за да подобрим достъпа и лечението на пациентите с астма и ХОББ. Искрено се надявам и българските институции в сектора на здравеопазването да предприемат мерки, които да надградят постигнатото до момента, така че предизвикателствата, които казахме в началото да бъдат преодолени. Сред основните ни приоритети за 2017 г. е пациентите с ХОББ да не доплащат за своето лечение и да имат достъп до терапия и специалисти”.
Участниците в пресконференцията се обединиха около следните дейности, които да развиват през 2017 г., като продължаващ ангажимент към българското общество и пациентите с ХОББ и астма:

·         Провеждането на широкомащабна информационна кампания „Дишам свободно”, която да информира хората за социалната значимост на хроничните респираторни заболявания, с фокус върху астма и ХОББ;
·         Споделяне добрия опит на България в контрола, лечението и превенцията на хроничните белодробни заболявания на европейско и международно ниво, организирайки кампании по застъпничество в Европейския парламент още в началото на 2017 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар