На
специална работна закуска днес беше представен най-новият продукт на Зърнени
закуски Нестле – Cheerios OATS с овес, който спомага за намаляването на
холестерола. В събитието се включиха Емануел Артур – изпълнителен
директор на Нестле България, проф. Веселка Дулева – национален консултант и
началник отдел „Хранене и диететика“ в НЦОЗА към Министерството на
здравеопазването и проф. Арман Постаджиян – председател на Дружеството на
кардиолозите в България. Те взеха участие в отворена дискусия за ползите от
балансираното хранене и активния начин на живот. Специалистите по темата
разкриха тенденциите в ежедневието на българина и рисковите фактори, които го
заобикалят. „В Нестле постоянно работим в посока подобряване на качеството и
хранителната стойност на нашите продукти, за да отговарят на променящите се нужди
на потребителите. Поели сме ангажимент да намалим съдържанието на сол, захар,
мазнини и др., като в същото време продължаваме да обогатяваме своето портфолио
с нови продукти в полза на балансираното хранене.“ Това сподели Емануел Артур,
изпълнителен директор на Нестле България.
Проф. Веселка Дулева представи любопитна информация за овеса и съдържащия се в
него бета глюкан. “Установено
е, че овесеният бета- глюкан понижава холестерола в кръвта. Високото ниво на
холестерол е рисков фактор за развитието на коронарно сърдечно заболяване” разказа тя. Проф. Арман Постаджиян разкри, че
рискът от сърдечно-съдови заболявания се засилва с възрастта. “Съвременната профилактика включва идентифициране
и контрол на всички налични рискови фактори и започва с промяна на начина ни на
живот.” сподели той. С възрастта нивата на холестерол се покачват, а това
оказва неблагоприятно въздействие на сърцето. Според данни на НСИ, повече от 66% от
причините за смъртност в България се дължат на сърдечно-съдови заболявания и именно те са причина №1
за смъртността както у нас, така и по света. Но на рисковите фактори, на които
сме изложени ежедневно, може да
се повлияе чрез по-балансиранo хранене
и активен начин на живот. Именно
затова Зърнени закуски Нестле имат ангажимент ежегодно да подобряват
хранителната стойност на продуктите, които произвеждат, за да отговарят на
изискванията и нуждите на потребителите. До момента продуктите на Зърнени
закуски Нестле са осигурили повече от 3,4 милиарда порции с пълнозърнести
култури и над 18 775 тона по-малко захар на своите потребителите. Съдържанието
на сол е намалено с 1 064 тона. Новата закуска Cheerios OATS с овес съдържа добре познатите Cheerios кръгчета,
но обагетени с пълнозърнести овесени флейксове. 63% от състава на новата
закуска е пълнозърнест овес, който спомага за намаляване на нивата на
холестерол в кръвта. Овесът е
естествен източник на фибри, а бета глюканът, който се съдържа в него, спомага
за намаляването на холестерола. Полезният
прием е при 3 гр. бета глюкан дневно, а една порция Cheerios OATS с
овес предоставя ½ от дневните референтни стойности за прием на бета глюкан. Новата
зърнена закуска се предлага в два различни вкуса – стандартен и с канела,
предназначена е да удовлетвори хранителните потребности за балансиран старт на
деня на мъже и жени над 35-годишна възраст.
Няма коментари:
Публикуване на коментар