вторник, 11 декември 2018 г.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО Е ВОДЕЩА ПРИЧИНИ ЗА ПАНДЕМИЯТА ОТ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ ТИП 2


 За превенцията му експертите препоръчват разумно хранене и физическа активност
 прове Пети модул от обучението за здравни журналисти „Часът на диабета“ бе организиран от АстраЗенека България.
 
Фокусът бе поставен върху затлъстяването като една от основните причини за пандемията от захарен диабет тип 2. Гост лектор по темата бе проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология.
 
Проф. Анна-Мария Борисова съобщи, че затлъстяването нараства епидемично и по данни от 2016 г. засегнатото население в света е 1.5 милиарда. По данни на Световната здравна организация от тази година хората със затлъстяване и наднормено тегло са 1,9 млрд. възрастни и 75 млн. деца до 19-годишна възраст.
 
Затлъстяването е водеща причина за развитие на редица хронични заболявания като високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания. Индексът на телесната маса у нас за периода 2006 – 2012 г. показва, че над 70% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване.
 
По данни на Международната диабетна организация за 15 г. броят на диабетиците е нараснал почти трикратно – от 151 млн. през 2000 г. до 415 млн. през 2015 г. В Европа броят на диабетно болните е 60 млн. души между 20 и 79 години. У нас повече от половин милион българи имат диабет тип 2, като повече от половината (51.6%) от диабетиците са със затлъстяване. Данните показват още, че диабетиците имат и сърдечно-съдово заболяване 2.5 пъти по-често в сравнение със здравите хора.
 
Проф. Борисова е категорична, че за намаление на диабета и сърдечносъдовите заболявания трябва да се лекува първопричината – затлъстяването. Според нея възпитание в семейството от ранна възраст на здравословен стил на живот е ключов в превенцията на затлъстяването, а оттам и на диабета. За целта специалистът препоръчва разумно хранене с подбор на продуктите като вид и количество, както и системно движение с игри, туризъм, спорт. В същото време данните сочат, че 20% от мъжете и 25% от жените в България са физически неактивни.
 
***
Началото на проекта „Часът на диабета“ бе поставено през 2016 г., като част от социално отговорната политика на фармацевтична компания АстраЗенека България и с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.
 
Инициативата цели до българските граждани да достигне полезна информация както за превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването, така и за различните аспекти на неговото проявление и обвързаността му с други социално значими заболявания.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар