събота, 15 декември 2018 г.

“MASTERPIECE OF WORLD OPERA,2018"


Специално издание на "Masterpiece of World Opera on the occasion of Christmas Festivities" с отпразнуването на 15 години от основаването на Италианската търговска камара в България, 150 годишнината от кончината на Джоакино Росини в навечерието на края на 2018 – европейската година на културното наследство.

Петото издание на “MASTERPIECE OF WORLD OPERA, on the occ...asion of Christmas Festivities“ бе уникален по рода си повод, за да се съчетаят оценяването и промотирането на работните контактите между италианското и международно бизнес общество чрез отпразнуването на 15 години от основаването на Италианската търговска камара в България, промотирането на изкуството и на традициите на оперното наследство на Италия, отдавайки почит на известния италиански композитор Джоакино Росини, чиято 150 годишнина от неговата кончина се отбелязва през 2018 г. и в навечерието на края на европейската година на културното наследство.
Промотирано и организирано от Италианската търговска камара в България за пета поредна година, под патронажа на посланика на Италия, Н.пр. Стефано Балди, и на посланика на Суверенния Малтийски орден в България, Н.пр. Камило Дзуколи, в сътрудничество със „Софийска опера и балет“, културното събитие на бизнес нетуъркинг се осъществи благодарение на ценната подкрепа на партньорите – златни спонсори: „Алиталия – компания ареа италиана“, адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“ и банка „ОББ – Ка Бе Се“, партньорите: „Алиас груп България“, „Българска круизна асоциация“, „Бест Уестърн Плюс Сити хотел“, „Бисайд – част от Бенинка“, „Феррери груп“, „ИКАП България“, „Италия мотърс“, представител на италианските марки „Веспа“ и „Пиаджо“, „Джапан Табако Интернешънъл България“, „Орсети пастичерия“, адвокатско дружество „Пикоци & Мориджи“, представителството на Тайпей в Гърция и основният телефонен оператор в страната „Виваком“, както и на медийните партньори – AISE – Международна агенция за преса в чужбина, БНР – Българско национално радио, „Факти“ и „Хайлайф“, които продължават да подкрепят и допринасят за промотирането на отличните отношения на сътрудничество между Италия и България.
В събитието се включиха членовете на Италианската търговска камара в България, многобройни представители на дипломатическия корпус, представители на различни бизнес среди в България, артисти и други гости, които имаха възможност да се насладят на арии и музика от най-великите италиански композитори, изпълнени от сопраното Таня Иванова, медзосопрана Анна Мария Кюри, баритона Атанас Младенов и от тенора с международна слава – Камен Чанев, под диригентската палка на маестро Джузепе Сабатини и под съпровода на хора и оркестъра на „Софийска опера и балет“.
Сред хилядата присъстващи бяха многобройни авторитетните фигури от икономическия, предприемачески, културен и артистичен сектор, представителите на печатния и радио-телевизионен свят. От дипломатическия корпус се включиха апостолическия нунции, посланиците на Алжир, Аржентина, Армения, Белгия, Бразилия, Дания, Египет, Гърция, Индонезия, Казахстан, Малта, Черна гора, Холандия, Пакистан, Испания, Южна Африка, Унгария, ЕС, съветниците на Япония, Израел, Пакистан и Турция, проф. Кирил Топалов, посланикът на България в Светия престол и в Ордена на Малта и посланикът Шерман Куо, представител на Тайпей в Гърция. Бяха многобройни и приятелите на Камарата, които имаха възможността да си направят снимки на червения килим на “MASTERPIECE OF WORLD OPERA– издание 2018″, специално поставен за случая.
„Културата е здрава основа, която обединява Италия и България, а музиката поставена на специално
място в взаимоотношенията им. Четири века след зараждането си операта продължава да бъде един
от най-добрите начини за разпространяване на италианската традиция в класическата музика и на
италианския език“ – заявява посланикът на Италия в София, Н.пр. Стефано Балди в предговора на
програмата, раздадена на повече от хиляда души на събитието. „Слушането на арии от известни
италиански композитори в красива театрална зала с превъзходни музиканти и певци е привилегия, която
ние силно трябва да оценим в тази специална вечер“, продължава посланикът.
По време на церемонията по откриването, президентът на Италианската търговска камара в България благодари на „посланика на Суверенния Малтийски орден, Н.пр. Камило Дзуколи, и на посланика на Италия в България, Н.пр. Стефано Балди, за техния патронаж в това важно културно и бизнес събитие. Тази година всички набрани средстава от даренията ще бъдат предоставени за хуманитарните, медицински и социални дейности, развивани постоянно от Ордена с големи успехи на българска земя. Специални
благодарности към спонсорите и медийните парнтьори за това, че продължават да подкрепят и
допринасят за отличните връзки между Италия и България в сферата на културата и изкуството.
Президентът благодари също така на всички членове и приятели, на маестро Пламен Карталов, който
заедно със своите артисти и сътрудници продължава да прави специална тази коледна традиция“.
По време на първтата част на концерта последва Italian Quality Cocktail във ВИП залата на Софийската опера, опрганизиран от Италианската търговска камара в България в сътрудничество с Ferrerigroup, който предостави по този повод сладки и солени специалитети от традиционната качествена италианска гастрономия, а Orsetti Pasticceria Italiana предостави на организаторите торта, която бе разрязана от посланиците. Преди най-доброто от традиционната италианска и международна оперна традиция децата от хор „Бодра смяна“ направиха изпълнения на класически коледни песни заедно със солистите, за да пресъздадат празничния и спокоен дух сред публиката. Втората част от програмата включи изпъления от страна на солистите, хора и оркестъра на операта на Джузепе Верди, Пиетро Маскани и много други известни арии, сред които Nessun Dorma на Джакомо Пучини, изпълнена по невероятен начин от тенора Камен Чанев,
включвайки продължителните аплодисменти на публиката в една истинска коледна обстановка и празничен дух, с която завърши петото издание на концерта Masterpiece of World Opera. В края на събитието гости, приятели, членове и партньори бяха поканили на гала коктейл в клуб „Dirty Sofia“, за да бъдат продължени празненстрата по случай Коледа и за да бъде отправен поздрав от страна на Италианска търговска камара в България, посланика на Суверенния Малтийски орден, Н.пр. Камило Дзуколи, и посланика на Италия, Н.пр.Стефано Балди.
Както и предишни години традиционното издание на “MASTERPIECE OF WORLD OPERA, on the occasion of
Christmas Festivities” получи голям медиен отзив благодарение на медийните партньори като: AISE –
Международна агенция за преса в чужбина, БНР – Българско национално радио, Факти и Хайлайф, чрез които президентът на Италианската търговска камара в България, г-н Марко Монтеки, изложи новостите от
тазгодишното издание и благотворителния аспект за затвърждаването на хуманитарните и медицински
дейности, на които посолството на Суверенния Малтийски орден се посвещава постоянно в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар