четвъртък, 24 януари 2019 г.

КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА НАСТЪПИ С БОГАТИЯ ВКУС НА МАУТАЙ

КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА НАСТЪПИ С БОГАТИЯ ВКУС НА МАУТАЙ
В навечерието на най-важния празник в китайския лунен календар представители на столичния елит вдигнаха Маутай наздравица за годината на Земния Глиган.
Празничната вечер на 22 януари т.г., посветена на Китайската нова година и на огнената напитка от най-голямата страна на планетата ни, премина в изисканата атмосфера на Оборище 5 – галерия и зала. Стотици гости се насладиха на истинската магия от коктейли с екзотични имена, в която главната роля бе отредена на най-мистериозното байджу – Маутай.
Байджу е най-популярната спиртна напитка в Китай, наричана още китайска водка, заради високия си алкохолен градус (около 50°). Маутай е най-популярната марка байджу и носи името на планинския град Маотай в провинция Гуейджоу в югозападен Китай.
Еликсирът Маутай е символ на качество и престиж в Китай и се разпространява в над 100 страни по света, а от една година вече и в България. Високо-градусовият алкохол се произвежда от сорго – вид житна култура, която издържа на засушавания и горещини, може да се отглежда в бедни почви и не съдържа глутен. Течният огън е резултат от производство с вековни традиции. Маутай е с изключително комплексен характер - специалистите откриват в него над 1 200 аромата.
В сложните процеси на ферментация и отлежаване играят роля разнообразни фактори, сред които планинската вода, въздухът и климатичните особености. Според специалистите в процеса участват близо 2000 специфични микроорганизма, характерни единствено за градчето Маутай. Огнената напитка има изявен плодов характер, в него ще откриете вкусови аромати на какао, круша, слива, праскова, опушени нотки и типичен соев вкус и аромат. Маутай е най-добрият избор на напитка за съчетаване с пикантна китайска и азиатска кухня.
Китайската традиция повелява Маутай да се консумира на стайна температура – като аперитив, заедно с храната, а също и след това. Сервира се в малки чашки, колкото напръстник – 15 мл. При наздравица е редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина. Трябва да държите чашката в основата с две ръце и винаги да се стремите вашата чашка да е разположена по-ниско от тази на домакина. В наши дни Маутай се пие по света и на шот в бара, а и коктейлите с богатата на вкусове напитка също стават все по-популярни.
В световен мащаб китайското байджу предизвиква истински пазарен бум. Призната като напитката на дипломацията в Китай, Маутай е свежото откритие на годината в България. В края на 2018 година представителите на най-мистериозната азиатска напитка – Маутай се завърнаха от Китай с престижно признание. J&M получиха наградата Най-активен дистрибутор. Огненият еликсир присъства на родния пазар едва от една година и вече получи приза за дистрибуция и популяризиране на китайската култура в България. Отличието бе връчено на официално събитие в Китай, където бяха поканени представители на бранда от целия свят. Пред повече от 400 гости Влад Гицоайка презентира активностите, реализирани през годината в България. Културната интеграция, като платформа за представяне на богатото историческо наследство на Китай, чрез разкриване на традиционния процес на дестилация при производството на азиатския еликсир, бе сред многобройните причини Маутай България да пребори конкуренцията на останалите пазари в света.
https://www.facebook.com/Moutai.Bulgaria/

Няма коментари:

Публикуване на коментар