вторник, 16 май 2017 г.

ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ, 1 ОТ 10 ДУШИ В СВЕТА ЩЕ СА С ДИАБЕТ ДО 2040 г.

АстраЗенека създаде международна инициатива „Ранни стъпки в борбата с диабета“, с цел да ограничи пандемията

Обучение за здравни журналисти „Часът на диабета“ на тема „Ранни стъпки в борбата с диабета" се проведе в Резиденцията на британското посолство. Началото на проекта бе поставено в края на 2016 г., като част от социално отговорн...ата политика на фармацевтичната компания АстраЗенека България и с подкрепата на Посолството на Великобритания и лично на Нейно Превъзходителство г-жа Ема Хопкинс.
Проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ “Александровска“, представи Инициативата „Ранни стъпки в борбата с диабета“ и приетата в края на миналата година в Берлин Декларация за предприемане на общонационални ранни действия срещу заболяването. Инициативата, организирана и финансирана от АстраЗенека в партньорство с Международната диабетна федерация, цели многогодишно, многостранно сътрудничество за превенция и добър контрол на захарен диабет тип 2.
В световен мащаб 1 от 11 възрастни страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. Ако не се предприемат незабавни действия, се очаква до 2040 г. хората, живеещи с диабет, да се увеличат с 227 млн. (от 415 млн. през 2015 г. до 642 млн.), което е 10,4% от възрастното население на света. За този период разходите за лечение на диабет ще се увеличат драматично и ще достигнат 12% от общите разходи на здравните системи.
В Берлинската декларацията експертите се обединяват около необходимостта от провеждане на общонационални политики, свързани с ранна превенция, ранна диагностика, ранен контрол и ранен достъп до правилни интервенции за хората с диабет. Сред заложените в Декларация цели до 2020 г. са:

 Намаляване с 10% на приема на захар от всеки индивид
 Увеличаване с 50% на населението, консумиращо най-малко пет порции плодове и зеленчуци на ден*
 Нарастване с 10% всяка година на пациентите, постигнали прицелни нива за гликиран хемоглобин, тегло, артериално налягане и липиди в кръвта. Проф. Каменов коментира важността на ранната диагностика за ранно откриване на заболяването и ранно прилагане на съвременно лечение за постигане на комплексен контрол на диабета още от най-ранните му етапи. Той подчерта, че терапията изисква не само редукция на кръвната захар, но и намаляване на наднорменото тегло, контрол на кръвното налягане и на липидите. „Комплексният подход в лечението, приложен възможно най-рано е залог за по-добър контрол на диабета и намалява риска от бъдещи усложнения.“ – каза проф. Каменов.
За постигането на целите е необходимо всяка държава да предприеме конкретни политики, сред които:

 Национална стратегия за превенция на диабет, фокусирана както върху децата, така и върху възрастните, и обхващаща обучението, храненето и физическите упражнения.
 Програма за превенция на диабет, която да предоставя консултации за начина на живот на хората с предиабет.
 Третиране на захарните напитки и нездравословните храни по начин, по който се третира тютюнопушенето.

„Часът на диабета“ приключи с йога практика, водена от най-високо акредитирания български учител по йога към Yoga Alliance Нели Насева. Демонстрацията бе с цел да припомни ролята на двигателната култура в превенцията и добрия контрол на заболяването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар