Пивото и неговите
натурални съставки са полезни за балансирания начин на живот и отлично
възстановяват организма след физически натоварвания. Около това се обединиха
експерти, известни личности и хора, които активно се занимават със спорт, на
старта на деветото издание на информационната кампания
на Съюза на пивоварите в България (СПБ). Тази година тя е под мотото „Бирата
на фокус“, а началото ѝ бе дадено в сряда вечерта на традиционното
пролетно парти в изискания „Естерхази бар“ в София.
„И тази година продължаваме да информираме потребителите за това какво
съдържа и какви са качествата на пивото, както и какво въздействие имат неговите
съставки за балансирания начин на живот.“ Това каза Ивана
Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. Тя изрично подчерта, че заедно с
колегите си са изключително последователни в това начинание, защото са убедени,
че потребителите трябва да знаят достатъчно не само за всяка категория храна и
напитка, а изобщо за всичко, което купуват. По думите ѝ тук се крие
разковничето за доброто качество на живота и избора на качествени продукти. „В
това отношение винаги трябва да се позоваваме на научни изследвания и такава е
целта на нашата кампания, която продължава вече толкова години. Ние търсим
пресечна точка между полезното, приятното, забавното и образователното.“,
обясни тя.
Специалните гости на събитието актьорът и водещ Павел Владимиров и
актрисата и активна спортистка Силвия Петкова споделиха защо бирата е
част от тяхното забързано ежедневие, как пивото допринася за добрата им
кондиция, социалния им живот и контакти. Те припомниха, че любимата на мнозина пенлива напитка е със сравнително ниско алкохолно съдържание
и ценни хранителни вещества, а според случая - всеки може да избере
безалкохолна бира.
Добре известно е, че в бирата има само напълно
натурални съставки - вода, хмел, малц и пивни дрожди (популярни като бирена
мая). Именно благодарение на естествените си суровини, пивото съдържа редица
благоприятни за организма вещества, които се запазват при процеса на
производство. „Добре е да знаем и какво няма в бирата. В нея няма мазнини, а съдържанието
на прости захари е ниско“, обърна внимание Павел Владимиров.
В 100 мл. стандартна бира има около 43 калории, а при безалкохолната са
само 18. Също така в пивото има вещества, които стимулират имунната система и
такива, които ускоряват обмяната на веществата. „Така че умерената консумация
на кехлибарената напитка не води до напълняване
- то се получава от обилните мезета“, допълни
атрактивният водещ. Не само, че от нея не се напълнява, но бирата e богат
източник на разтворими фибри – важни за храносмилането и намаляването на нивата
на холестерол. Тя съдържа и антиоксиданти - веществата, които противодействат
на вредните ефекти от окисляването в човешкия организъм.
„Дамите трябва да знаят, че пивото съдържа силиций, който предпазва от
остеопороза, като прави костите по-здрави“, обясни Силвия Петкова. Тя
не пропусна да отбележи и че последните изследвания отново показват, че
комбинацията бира след спорт е изключително добра.
Силвия Петкова припомни, че както безалкохолната, така
и традиционната бира хидратират организма, тъй като съдържат 92% вода, витамини
от група B, соли и основни минерали като калий, силиций, магнезий. „Така че малко
биричка след физически упражнения е хем с полезно, хем със супер освежаващо
въздействие. А и специалистите го препоръчват, но винаги и само при умерената
консумация. “, допълни тя.
Думите на водещата бяха потвърдени от известния диетолог проф. д-р Донка
Байкова. Тя е категорична, че нискоалкохолните бири са изотонични и съдържат
необходимите на организма вещества след тренировка.
Комбинацията на минералите и витамините в пивото помага за по-бързото
възстановяване на водния и електролитен баланс на тялото след физически
натоварвания и спомага за изхвърлянето на отпадъчните продукти и млечната
киселина от мускулите, което предотвратява крампи и мускулна треска. Тя цитира
последната научна публикация по тази тема от международното списание
„Изследвания в областта на храненето и науката за храните“, където екип от
австрийски учени препоръчват особено безалкохолната бира като подходяща
алтернатива на класическите фитнес напитки, именно заради високото съдържание
на минерали, съчетано с изотоничен ефект. За
проучването съдържанието на минералните соли и въглехидрати в пивото е установено
чрез високоефективна течна хроматография и йонна хроматография. Проф. Байкова
уточни, че резултатите от изследването напълно подкрепят изводите, до които са
достигнали и испанските, английските и българските учени.
На финала на елегантното събитие гостите видяха две забавни блиц видеа с
участието на Силвия Петкова и Павел Владимиров. В
тях младите актьори ни запознават с характеристиките и свойствата на пивото,
като се базират на редица научни изследвания. Видеата са част от информационна
кампания в социалните мрежи, която Съюзът на пивоварите стартира, за да се
запознаят повече хора с качествата на бирата.
Освен това всеки, който пожелае, ще може да се
включи в специална образователна викторина на страницата във Фейсбук на Българското бирено
общество и да участва в томбола за 3 награди от по 200 лв. под формата на
ваучери за билети за музикални събития от платформата Eventim.
Няма коментари:
Публикуване на коментар