вторник, 2 май 2017 г.

БРОНХИАЛНАТА АСТМА Е НАЙ-ЧЕСТОТО ХРОНИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ ПРИ ДЕЦАТА

Днес, 02.05.2017 г., в Университетската ботаническа градина в София бе отбелязан Световният ден на астмата – 2 май. Събитието се организира от Българското дружество по алергология (БДА) и Асоциацията на българите, боледуващи от астма – Дишам свободно (АББА), с подкрепата на АстраЗенека.
 
Алергологът доц. Мария Стаевска обяви, че алергиите и астмата са контролируеми и лечими.  Добрият контрол на астмата подобрява качеството на живот на пациентите и предотвратява бъдещия риск. „До 45% от астматиците нямат добър контрол на заболяването, въпреки възможностите, които предлага съвременната медицина. Едно от обяснението е, че 45% от пациентите не получават правилна диагноза. Голяма част от пациентите се диагностицират с ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) вместо с астма, а ХОББ не се нуждае винаги от антивъзпалително лечение за разлика от астмата“, добави доц. Стаевска.
 
„Ние имаме самочувствието, че работим усилено и ползотворно в областта на профилактиката и лечението на бронхиалната астма“, каза председателят на БДА Проф. Васил Димитров.
 
Бронхиалната астма е най-честото хронично заболяване при децата, като тютюнопушенето на родителите е отговорно за 20% от случаите на астма в детска възраст. В световен мащаб от заболяването страдат 350 млн. души, като всяка година смъртните случаи вследствие на болестта са 250 000. В Европа засегнатите от бронхиална астма са около 70 млн., а в България - около 8-9% от населението.
 
Според специалистите тежестта на астмата може да се намали, ако се избягва контакт с алергени и се провежда лечение. Основните рискови фактори за развитие на астма са тютюнопушенето, излагането на тютюнев дим и замърсеният въздух.
 
Диана Хаджиангелова, председател на АББА, коментира, че астмата е най-честата причина за отсъствия от детска градина и училище. По думите й превенцията на заболяването е изключително важна, за да не се налага болнично лечение.
 
Максим Петков, ландшафтен архитект на Ботаническата градина представи информация за растенията, които цъфтят през пролетта и са най-силни алергени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар