сряда, 1 ноември 2017 г.

СИНДРОМЪТ НА ХАШИМОТО ЩЕ Е ОТ БОЛЕСТИТЕ НА БЪДЕЩЕТО

Според д-р Р. Тошков в момента се оформят няколко пътеки, по които човешкото тяло ще боледува в бъдеще. Автоимунните заболявания, сред които синдромът на Хашимото, са част от тях.

Дългоочакваната премиера на книгата на д-р Изабела Уенц „Тиреоидит на Хашимото: промени в начина на живот за откриване и отстраняване на първопричината“, предизвика... много голям интерес на премиерата си в Книжния център „Гринуич“. Събитието събра читатели от различни възрасти, които се интересуват от Хашимото. Гостите имаха възможността да зададат въпроси към специалистите.
„Искам да обърна внимание, че 90% от страдащите от Хашимото са жени. Когато отидат в лекарския кабинет с надеждата, че ще намерят помощ, получават рецепта и успокоение, че всяка втора българка има този проблем“, каза Борислава Люцканова, създател на издателство „Вдъхновения“. За съжаление статистиката показва, че много дами, които дори без да са наясно, показват признаци на това автоимунно заболяване. Лекарите не обръщат достатъчно внимание на проблема, а други не могат да засекат дори първоначалните симптоми. На това обръща внимание в своя труд д - р Изабела Уенц. Тя разкрива кое я е довело до диагнозата хашимото, как начинът ѝ на живот е повлиял върху неговото качество и най - вече защо организма подсеща за това. Книгата е ценна не само с откровения разказ на авторката за чувствата и адаптацията ѝ към новото състояние, а как диагнозата я кара да преобърне изцяло живота си. Да започне да приема определени храни и медикаменти, да смени ритъма и да помисли за начина на живот. Д - р Уенц показва, че хората с диагноза хашимото са изцяло способни да водят един истински пълноценен живот с всички негови радости.
Има редица мнения за това, че през последните години в световен мащаб заболяването приема епидемиологични размери. Особено важно е да се знае как организъм може да се пребори с предизвикателствата на заобикалящата го среда. Начинът на хранене е много важен, смятат д-р Радослав Тошков, рецензент на книгата, и Надя Петрова, специалист по здравословно хранене. „Това е книга, която излиза извън рамките на една история, на един конкретен случай на болен от Хашимото, който достига до положителен резултат“, споделя д-р Тошков. „Ценното е, че д-р Уенц е отделила много голяма част от времето си, за да анализира какво се случва с един организъм, борещ се с антитела. В света се наблюдава изменение в заболяванията. Ако преди 30-40-50 години сме боледували от инфекции и заболявания, преодолими с антибиотици, то днес това не е така. В момента всъщност се оформят няколко пътеки, по които човешкото тяло ще боледува в бъдеще, и автоимунните заболявания, каквото е и синдромът на Хашимото, е една от тях. От своя страна организмът е едно цяло и да гледаме само един негов компонент – в случая щитовидната жлеза – е огромна грешка.“
Надя Петрова, като човек, отдал времето и вниманието си на това какво и как да приемаме, така че да бъдем здрави, сподели: “Изабела Уенц е един от специалистите в световен мащаб, които са като хора-институции по проблемите на Синдрома на Хашимото и са посветили живота си на разчупване на кода на това заболяване – какво го причинява и как да се справим с него. Тя ни учи да се самоанализираме, да се самонаблюдаваме, а това е изключително важно умение, което веднъж развито, помага в бъдеще на всеки човек. От нас, като общество, зависи и това трудът на д-р Уенц да бъде прочетен и от лекари, от специалисти ендокринолози, защото те имат отношение към храненето при различните симптоматики и много от тях търсят такава информация.“
До половин година издателство ВДЪХНОВЕНИЯ ще пусне на пазара и следващата книга на д-р Изабела Уенц. Нейната тема е 90-дневният хранителен протокол за справяне с хашимото. Издателството продължава да отделя огромно внимание на спектъра на автоимунните заболявания и подготвя още редица издания по темата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар