понеделник, 13 ноември 2017 г.

СВЕТОВНИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ ОБМЕНЯТ ОПИТ С БЪЛГАРСКИ ИНСТИТУЦИИ

Как да бъдем по-подготвени за климатичните промени и да се справим с бедствията? По този и много други актуални проблеми водещи организации ще споделят експертиза на Световен ГИС ден 2017

На 15 ноември в София Хотел Балкан ще бъде отбелязан Световният ден на географските информационни системи. Световни и бълга...рски имена ще демонстрират на живо най-новите разработки в областта и ще обменят ценен опит помежду си. Рекордните 30 организации са партньори на форума, чийто инициатор и официален организатор за страната за 19-та поредна година е водещата компания в бранша – ЕСРИ България.
ГИС денят обединява администрация, бизнес, неправителствени организации и академичната общност. България ще бъде част от 60-те държави, които ще отбележат Световния ГИС ден, демонстрирайки на живо как ГИС технологиите подпомагат и намират все по-широко приложение във всички аспекти на съвременното общество.
В рамките на събитието своя опит ще представи Омар Бадур, програмен ръководител климатични данни и мониторинг в Световната метеорологична организация. ГИС софтуерът на Esri e основна платформа, подпомагаща дейността на Световната метеорологична организация за мониторинг на климатичните промени и намаляване риска от бедствия. Сред другите теми ще бъдат иновативните приложения за нуждите на биологичното разнообразие в България, представени от Изпълнителна агенция по околната среда и ГИС приложение за ГД „Гранична полиция“ за подобряване управлението на миграционните потоци на югоизточните граници на ЕС.
Оливър Чарлзуърт, международен директор в Citilabs, ще покаже как чрез ГИС системите световни мегаполиси се справят с трафика. Двукратно наградената за „най-добър кмет“ Таня Христова – кмет на Габрово, ще представи решение за 3D кадастър и подпомагане дейностите по саниране в община Габрово.
„На ГИС деня всички ние, професионалисти от разнообразни области, от различни нива на публичната администрация, бизнеса, неправителствените организации и академията, обединяваме знания, опит и енергия в стремежа си към устойчив и по-добър живот“, коментира Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България и допълни: „Радвам се, че ГИС вече се припознава като интегрираща платформа за изследвания, оперативни действия, планиране и правене на политики. В продължение на 19 години, ние от ЕСРИ България, заедно с нашите партньори развиваме и утвърждаваме Световния ГИС ден в страната, така че днес той да се превърне в очаквано, търсено събитие и да има толкова голяма посещаемост, предоставяйки уникална възможност за обмен на знания, добри практики, идеи за бъдещи инициативи и сътрудничество.“
Освен дискусионния панел, в рамките на форума ще бъдат връчени и годишните награди за специални постижения в сферата на Географските информационни системи в България. Номинираните ще се борят в четири категории – „Държавна администрация“, „Бизнес“, „Ютилитис“ и „Наука и образование“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар