петък, 6 октомври 2017 г.

ВМА С БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА ГЪРДАТА

За поредна година Военномедицинска академия ще се включи в профилактичната кампания по повод отбелязване на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври.
Безплатните прегледи се провеждат в Клиника "Гръдна хирургия”, от 12 до 13.30 ч., всяка седмица от понеделник до четвъртък през месец октомври. Можете да запишете своя час за преглед на уебстр...аница: www.breastunit.bg.
Практиката за профилактични прегледи във ВМА е целогодишна, като периодично се организират подобни кампании в различни области. В момента, паралелно с тази кампания, инициирана от Първа акушеро-гинекологична болница "Света София", във ВМА върви и друга скринингова кампания за профилактика на рака на млечната жлеза, която е под патронажа на Столична община.
„ВМА традиционно участва в тези кампании. Ще си позволя да ви дам и малко статистика - в света заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава между 1 и 2% годишно. По данни на СЗО годишно се диагностицират около 1,6 милиона жени и 412 хиляди са смъртните случаи”, коментира при откриването на кампанията проф. Георги Байчев - хирург и онколог от Клиника "Гръдна хирургия” към ВМА.
Той обърна внимание и на следната тенденция, която се наблюдава през последните 10 години - при плавно увеличаване на заболеваемостта, смъртността в световен мащаб ежегодно спада с 1%.
„Това е нещо много сериозно. Смята се, че три са причините за намаляване на смъртността. Първата безспорно е по-добрата здравна просвета на населението. Днес българската пациентка е много по-информирана. На второ място се нареждат скрининговите кампании”, коментира проф. Байчев и изрази надежда инициативата в скоро време да обхване цялата страна.
„Третата причина за намаляване на смъртността е подобряване на лечебните методи”, категоричен бе специалистът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар