петък, 26 октомври 2018 г.

ПРЕМИЕРАТА НА САТИРИЧНИЯ БАЛЕТ THE BINGO PROGECT ИЗУМИ ПУБЛИКАТА НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР


 Сатиричният спектакъл The Bingo Project, представен на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“, развълнува публиката с палитра от емоции, послания и артистични изненади. Историята оживява пред очите на зрителите чрез вихрушка от танци, изпълнени от балет „Арабеск“, актьорската игра на Ники Ст...аноев и музикалната жанрова разходка от Bingo Symphony Orchestra. Участниците в представлението получиха заслужени овации от зрителите, които се изправиха на крака след финалната сцена.
Действието се развива в неопределено бъдеще, където глобалното затопляне е факт, а бюрокрацията диктува всяка стъпка на обществото. Пред нея е безсилен и самият Дявол. Управляващият орган се нарича „Център за регулация“ – едноличната сила на управление, която подсилва усещането за пост-авторитарния свят на една антиутопия. Всички традиционни институции са преживели развитие и дори метаморфоза: управлението, администрацията, бракът.
За да оцелеят в този ад от бъдещето, героите на балета трябва да печелят проекти. Съпрузите Филип и Елена са победили в миналогодишния "Проект на годината" с идеята за социален център за възрастни хора. При официалното му откриване публиката разбира, че това всъщност е комерсиална Бинго зала. Тя се преобразява в балетна сцена, става арена на комични ситуации, горещи страсти и съперничество, дори се превръща в сватбен салон за красивата сватба между две от балерините. Разковничето на тази история се крие в танца и в любовта. Публиката става свидетел на взрив от емоции, драма, трилър, комедия и романтика, одухотворени чрез театър, музика и танц.
Майсторски преплетена в сюжета е и появата на Дявола от внушителното произведение на Стравински - „История на войника“. Дяволът оживява и се включва в историята на балета, вселявайки се в главния герой – Филип. "Дяволът е двулик образ, който паралелно с демоничното, олицетворява устремът и стремежа на хората към промяна и развитие, на разрушаване на статуквото.“, коментира Георги Маринов от Bingo Symphony Orchestra.
Музиката към балета е пресъздадена от Bingo Symphony Orchestra, които правят модерен прочит на произведенията на Стравински, Шостакович, Прокофиев, Барток, Чайковски, Пиацола и Шнитке. Музикантите в групата - Евден Димитров, Орлин Цветанов, София Радилова, Младен Тасков, Стефан Горанов и Георги Маринов са известни джаз, рок, ъндърграунд и класически музиканти, чиито творчески търсения се обединяват около изключително разнообразния репертоар, включен в спектакъла: от популярни и танцови пиеси до произведения на Стравински и Барток. Някои от изпълнителите са част от състава на камерен ансамбъл “Софийски солисти” и симфоничния оркестър на БНР, други принадлежат към ъндърграунд групите “Wozzeck & Чугра”, “Slav de Hren” или фънк и фюжън формацията Funky Miracle, концертират и преподават у нас и в чужбина.
Танците в спектакъла са представени от трупата на балет „Арабеск“, които вече 50 години владеят сцената на модерния танц. Артистичният им директор Боряна Сечанова, хореографът Асен Наков, както и авторката на сценографията и костюмите Елица Георгиева са носители на редица престижни награди, сред които “Кристална лира”, Наградата на столична община, “Аскеер”, “Икар” и др. Асистент-хореограф на балета е Даниела Иванова, а репетитор – Олеся Пантикина.
В ролята на Чиновника е талантливият актьор и комик Ники Станоев, който демонстрира завидни танцови умения на сцената на музикалния театър. Модерният балет на сцената е допълнен със специалното участие на брейк групата Electric Force Crew.
The Bingo Project е едно нетрадиционно представление с многостранно съчетание на артистични, музикални и танцови елементи, което всеки любител на модерното изкуство не трябва да пропуска. Предстоящите дати на сатиричния балет са 2 и 28 ноември, както и 12 декември, отново на сцената на Национален музикален театър „Стефан Македонски“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар