понеделник, 1 октомври 2018 г.

"ВРОДЕН ПОРОК" ОТ ТОМАС ПИНЧЪН



 Българското издание на „Вроден порок“ от Томас Пинчън, една от най-величавите фигури на американската постмодерна проза, е в книжарниците от 28 септември!

„Вроден порок“ (превод: Владимир Полеганов, 472 стр., цена: 22 лв.) ни връща в края на шейсетте, за да ни срещне с Док Спортело, лосанджелиски частен детектив от специална порода, който разследва заедно с най-бли...зкия си неприятел, ченгето Бигфут, странното изчезване на милиардера Мики Улфман, за което му съобщава бившата му приятелка Шаста. Времето е по-скоро драматично: бунтове в квартал Уотс, войната във Виетнам, Чарлс Менсън – и залеза на хипарското движение, употребено и удавено в прилива на един хищнически либерализъм, който не може да бъде избегнат. Док Спортело е един от многото тревомани, които потеглят на психеделично пътешествие с ганджи, козове, картони, че дори херинги, на фона на нищо друго освен рок и в компанията на въздействащи на либидото им момичета. Отчасти черен роман, отразяващ в гротесков вид мечтата и разочарованието на хипитата, написан на уличен жаргон и изпълнен с понякога енигматични, но винаги забавни диалози, „Вроден порок“ e поредната „висока топка“ на вече известния у нас Томас Пинчън.

Роден през 1937 г., Томас Пинчън е най-интригуващият американски писател постмодернист – енциклопедичен ум, чиито творби са предизвикателство за любознателния читател. Първата му книга, романът „V.“, излиза през 1963 г. и оттогава Пинчън държи в плен вниманието и въображението на писатели, критици и журналисти както със сложните си, изтъкани от препратки към науката и изкуството, романи, така и с мистериозната си личност. Почти нищо не е известно за човека, написал монументалния роман „Гравитационна дъга” – знае се, че живее в Ню Йорк, говори се, че като студент е посещавал лекциите на Набоков в „Корнел”, а из интернет се върти една снимка на странен, млад мъж, която може да е негова, а може и да не е. Името му неизменно присъства в залозите за Нобеловата награда за литература.

По книгата е заснет филмът „Вроден порок” на режисьора Пол Андерсън, който има няколко награди, в т.ч. две номинации за „Оскар“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар