сряда, 24 октомври 2018 г.

"КАК СЕ ПЪТУВА СЪС СЬОМГА" ОТ УМБЕРТО ЕКО



 На 26 октомври излиза от печат „Как се пътува със сьомга” – една неподражаема колекция от истории и прозрения, подписани от италианския мислител Умберто Еко!

Сборникът „Как се пътува със сьомга“ (превод: Вера Петрова, 176 стр., цена: 15 лв.) е плод на прочутата разказваческа дарба на Умберто Еко и на умението му да поднася по оригинален и неповторим начи...н наглед тривиални случки и преживелици. Книгата съдържа парчета от многоцветна мозайка, в която се оглежда светът със своите лудости и нелепици и модерният човек с невинаги похвалните си проявления и дела. Бюрокрацията, консуматорството, обществото на зрелището и карнавала, предизвикателствата на новите технологии, суетата човешка и магнетизмът на телевизията, пороците на медиите, глобалните конспирации, тегобите на пътешественика, неволите на пишещия и на четящия… и още, и още сюжети и абсурди изпълват тези страници. С въздействаща смесица от хумор, ирония и пародия, с остро перо, свежи хрумвания, въображение и размах Еко превръща житейското злободневие в проницателна литература в стил „животът – начин на употреба“.
Умберто Еко (1932–2016) е искрящ белетрист, есеист, философ, семиотик и културолог и без съмнение един от най-влиятелните ерудити на нашето съвремие. Автор е на литературните класики „Името на розата”, „Махалото на Фуко” и „Баудолино”. Романите и есетата му са преведени на над 30 езика и са продадени в обем над 10 милиона екземпляра. От 1985 г. Умберто Еко е отличен с над 30 титли доктор хонорис кауза от различни академични институции по света като Университета в Одеса (1986), Нова Сорбона (1989), Лиежкия университет (1989), Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1990).


Няма коментари:

Публикуване на коментар