сряда, 24 октомври 2018 г.

ЕВРОПЕЙСКА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЗЕЛЕНИ ГРАДОВЕ ЗА УСТОЙЧИВА ЕВРОПА“



Европейската конференция „Зелени градове за устойчива Европа“ събира на 25 октомври в София производители на декоративни растения, експерти по озеленяване и устройствено планиране, ландшафтни архитекти и други специалисти, които ще обсъждат най-новите тенденции в развитието на зелените градове. Заместник-министърът на земеделието, храни...те и горите Вергиния Кръстева ще открие Конференцията, която е организирана от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България в партньорство с Холандското посолство, Лесотехническия университет и Съюза на ландшафтните архитекти. През 2050 година близо 70 % от населението на света ще живее в градовете. Паркове и градини, повече дървета, зелена растителност и цветя, зелени покриви и стени са доказано решение за градовете за справяне с множеството негативни последици от климатичните промени: жеги, засушавания, чести и проливни дъждове, наводнения. Зеленината подпомага общуването и по-здравословния живот, както и опазването на биоразнообразието. Ключова тема в дискусиите на конференцията е прилагането на Стандарта за качество на декоративните растения в България, който бе одобрен от Министерството на земеделието и храните през 2014 година. Стандартът гарантира използването на качествена декоративна растителност при озеленяването градовете, както и при изграждането и обновяването на обществени пространства - паркове, площади, улици, детски градини, училища. Макар напълно да отговаря на европейските изисквания, Стандартът се използва твърде малко инвеститори и общини.
На конференцията ще бъдат представени успешни примери на зелена градска среда и споделен български и международен опит (Сингапур, Холандия и други страни) за изграждането на модерна зелена инфраструктура и зелени градове. Предвидени са дискусии за технологии в озеленяването като зелени сгради и градини на покрива. Специален панел е посветен на тенденциите в развитието на зелената инфраструктура в български градове: София, която има амбиции за Европейска зелена столица, Бургас с четири приза „Най-добър град за живеене“ и Габрово - финалист в конкурса “Европейски зелен лист“.
Конференцията е първото българско събитие от пан-европейската кампания „Зелени градове за устойчива Европа“, която започна по-рано тази години с финансовата подкрепа на ЕС в седем държави: Белгия, България, Великобритания, Германия, Дания, Франция и Холандия. Повече на: https://thegreencity.eu/



Няма коментари:

Публикуване на коментар