петък, 26 октомври 2018 г.

"СВЕТЪТ ОТ ВЧЕРА" ОТ СТЕФАН ЦВАЙГ


 На 26 октомври излиза от печат мемоарната книга „Светът от вчера” - дело на вещия познавач на човешките страсти Стефан Цвайг.
„Светът от вчера“ (превод: Анна Лилова, 480 стр. 18 лв.) е носталгична книга завет, в която душевният подем постепенно отстъпва пред огорчението и разочарованието, обобщава смисъла на един живот, мирогледа и веруюто на убеден космополит, к...ойто все пак накрая с болката на изгнаник признава: „…с родината си човек губи повече от парче обградена земя“. Съдбата отрежда на Стефан Цвайг да прекосява граници и епохи, среща го с ярки личности от европейския духовен елит, между които Артур Шницлер, Райнер Мария Рилке, Ромен Ролан, Зигмунд Фройд, Емил Верхарен, Пол Валери. И мемоарите му неизбежно добиват стойността на културно-историческо свидетелство за преломно време и за участта на цяло поколение интелектуалци с техните надежди и лутания. Прозренията на Цвайг, посланията и уроците на „света от вчера“ и неговия крах отекват с особена сила близо столетие по-късно, в размирния „свят от днес“, когато европеизмът е подложен на изпитание и Старият континент ревностно търси своята идентичност.
Стефан Цвайг е роден през 1881 г., учи в университетите на Берлин и Виена и се посвещава на перото, за да се превърне в гениален хроникьор и свидетел на една историческа епоха, раздирана от трагедии. Любим на няколко поколения новелист, биограф, есеист и поет, Стефан Цвайг създава внушително творчество, ужасено от бездните на човешката лудост и обвеяно от носталгия по един по-топъл и безметежен свят. Авторът на „Нетърпеливо сърце“ и на блестящи биографични романи като „Мария Стюарт”, „Мария Антоанета” и „Триумф и трагедия на Еразъм Ротердамски“ се самоубива заедно със съпругата си Лоте в Бразилия на 22 февруари, 1942 година. Същият човек ни завеща прозрението, че само моментите на криза имат значение в историята на един живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар