сряда, 17 октомври 2018 г.

ЛЪСКАВА ТУМБЕСТА ТИКВА, ДОСТОЙНА ЗА КАЛЯСКАТА НА ПЕПЕЛЯШКА, ПОКАЗАХА НА ПРАЗНИЦИТЕ В СЕВЛИЕВО


266 - килограмова тиква, отгледана по естествен път, спечели наградата на фестивала в Севлиево. Отгледал я е Бисер от Крива Бара, община Козлодуй. Земеделският производител Бисер Пинчев разказва, че за първи път участва във фестивала. Приятел му дал семката, от която се пръкнало това чудо. Когато наближил конкурса, Бисер звъннал по телефона да пита, колко килограмови красавици са печелили досега. Когато чул 170 -180 кг. отсякъл - идвам!  И докарал с камион тиквата в Севлиево. Ваучер за 1000 лева  му връчи Стефани Господинова - търговски мениджър на преработвателното предприятие "Дилмано Дилберо".Наградата се връчва за първи път в рамките на Тиквения фестивал.  Пинчев на свой ред подари тиквата на Севлиево и пожела след фестивала тя да бъде приготвена вкусно за хора в нужда. В Севлиево има една стара поговорка, която гласи "Планината ражда хора, полето ражда жито, а в Севлиево се раждат тикви". Оказва се, че отглеждането на тикви има традиции в рeгиона още от времето на Османското владичество. Между Севлиево и Габрово още от онова време се разменят шеговити реплики. Габровци наричат Севлиево - Тиквенбург, разказа Найден Петров - директор на историческия музей в града и на тематичния музей на тиквата. Той учи деца по карвинг върху тиква. 
Кулинарният фестивал на местните традиционни гозби, деликатеси и занаяти в столицата на тиквата я правят любопитна туристическа дестинация. Над 3000 порции от тиквена крем супа, сготвена от Ути Бъчваров, бяха раздадени на площад "Свобода" в Севлиево. В най-големия казан той сложи 200 кг тиква, 60 кг печена тиква, 30 кг картофи, 30 кг лук, 20 кг праз лук, 30 кг целина, 40 л мляко, 15 л сметана и 15 кг масло, овкусено със звездобразен анасон, индийско орехче, канела, карамфил, кардамон, лимонена трева, джинджър, пипер меланж, дафинов лист. Супата подправи с къри, куркума и черен пипер. Добави кората и сока на лимони, портокали и лайм. Сервира ги с тиквени семки, обърнати на тиган с пушен червен пипер и тиквено олио.
299 метров тиквеник се раздаде буквално за минути на жителите и гостите на града, дошли за поредния фестивал на тиквата. 62 кг тиква, 16 кг орехи, половин кг канела и 22 кг пудра захар отидоха за направата му. За доброто настроение на всички се грижеха танцьорите от "Северняшки гайтани", а късно вечер бяха запалени стотици фенери. В рамките на традиционния празник, кметът на Севлиево, д-р Иван Иванов откри официално първите соларни пейки в града, дарение от търговеца на електрическа енергия „ЕНЕКОД”. „Благодаря на г-жа Нели Беширова и на ЕНЕКОД за това дарение и вярвам, че севлиевци ще го ползват с удоволствие. Това е стъпка напред за опазване на околната среда", каза кметът. Соларните пейки са две, разположени в парка до Автогарата, където е най-големия пътникопоток и край Мултифункционалното игрище, където се събират най-много млади хора. И двете места са активни Wi Fi зони. От тях севлиевци и гостите на града ще могат да презаредят батериите. „Стана традиция повече от месец преди празника в заведенията в Севлиево да се предлагат всякакви ястия от тиква. Габровци се шегуват, че севлиевци се раждат с палци, криви като лъжица, за да могат да си ядат тиквата. Аз съм такъв типичен пример”, шегува се д-р Иван Иванов. Христо е барман. Практикувал е професията си по целия свят. На Празника на тиквата приготвя коктейли. Как ви звучи тиква с водка? Това съчетание става все по популярно. Христо обаче предлага коктейли както за деца, така и за възрастни. Едните са безалкохолни, а в другите има такова количество концентрат, което да подобри настроението. Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов признава, че не е от най-големите кулинари. Въпреки изключителното разнообразие от ястия и питиета, приготвени от тиква, за него печената си остава любима. За повечето хора, които живеят извън Севлиево, Празникът на тиквата е най-атрактивната проява на традиционния панаир, който през 2022 година ще стане на един век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар